Hrvatska poražena je od Mađarske i izgubila sve šanse za prolazak u polufinale

Foto: Jozo Čabraja / Kolektiff Images

Hrvatska muška seniorska reprezentacija poražena je od Mađarske 26:29 u susretu 2. kola Glavne skupine Europskog prvenstva i tako izgubila sve šanse za prolazak u polufinale.

Hrvatska je odigrala najslabiju utakmicu na cijelom natjecanju i sada joj ostaje eventualna borba za treće mjesto u skupini, odnosno 5 . i 6. mjesto ukupno. Ali i to će biti teško ostvariti, objavio je HRS.

HRVATSKA: D. Kuzmanović 4/15, M. Mandić 9/22, L. Mihić 1/2, M. Šoštarić 0/1, I. Karačić  3/5, M. Maraš 2/7, V. Načinović 2/3, T. Kušan 1/1, M. Mamić -/-, L. Cindrić 0/1, T. Lučin 5/8, M. Šipić -/-, F. Glavaš 5/6, Z. Srna 3/7, L. L. Klarica 3/4, M. Jelinić 1/1, izbornik: Goran Perkovac

MAĐARSKA: K. L. Palasics -/-, L. Bartucz 17/43, A. Sipos 1/1, B. Boka 2/2, P. Ligetvari -/-, B. Krakowszki -/-, D. Mathe 1/2, G. Fazekas 3/4, B. Banhidi 2/4, G. Ancsin 3/6, R. Bodo 5/10, Z. Ilić 1/2, M. Rosta -/-, M. Lekai 4/9, E. Hanusz 0/1, B. Imre 7/7, izbornik: Jose M. Rodriguez Vaquero  (Špa)

Hrvatska je i drugi susret za redom morala odigrati bez svog kapetana Domagoja Duvnjaka koji je pod temperaturom. Ulogu kapetana kao i prije dva dana preuzeo je Igor Karačić. Postava protiv Mađarske bila je potpuno ista kao i sa Francuskom. Na vratima je krenuo Matej Mandić. Krila su bila standardna. Marin Jelinić lijevo, Mario Šoštarić desno. Na crti se nalazio Veron Načinović. Na vanjskim pozicijama susret su počeli Zvonimir Srna, Luka Cindrić i Luka Lovre Klarica.

Mađarima je zbog bolesti otpao Zoltan Szita pa su i oni bili oslabljeni za jako važnog igrača. Po jedan napad propustile su realizirati obje ekipe. A onda je već po tradiciji prvi pogodak za Hrvatsku dao Zvonimir Srna. Mađari su brzo izjednačili pa i poveli 1:2. Bili su naši malo brzopleti na početku susreta i završavali napade nakon samo 15-ak sekundi. Uz sve to, Laszlo Batrucz imao je dvije odlične obrane.

Igralo se dosta sporo. Bio je to tempo koji je više odgovarao Mađarima. A kako smo dosta griješili u predaji lopte, suparnik je to vješto iskoristio i u 11. minuti otišao na plus tri (4:7). Bio je to razlog prve minute predaha koju je pozvao naš izbornik.

Nismo je dobro iskoristili jer su Mađari na isteku prve četvrtine poveli 5:9 i ozbiljno nas zabrinuli. Laszlo Bartucz proslavio se obranama naših zicera u prvome dijelu. Srećom, probudio se i Matej Mandić na drugoj strani pa smo s tri pogotka za redom došli na minus jedan (8:9). Kako smo ostali s igračem manje, drugi put su susjedi zaigrali sedam na šest. Srećom i pogriješili.

Bence Banhidi očekivano nam je radio najviše problema u napadu. Kada god Mađari nisu imali rješenje, gurnuli bi loptu prema njemu. A on bi ili zabio ili zaradio isključenje. U prve 23 minute zaslužio ih je čak tri. Pet minuta prije predaha nismo iskoristili prvu priliku za izjednačenje. Naše akcije bile su lako čitljive i Mađari su bez problema čuvali prednost. Nije ona bila velika, ali nas je tjerala na dodatno trošenje snage i živaca. Mađarska je na predah odnijela pogodak prednosti (13:14) premda smo ponovno imali napad za izjednačenje. Bilo je to jedno od lošijih poluvremena koje smo odigrali na europskom prvenstvu.

Dominik Kuzmanović dobio je priliku u drugom poluvremenu. I odmah obranio prvi mađarski napad. Tako smo dobili i treću priliku za izjednačenje. I opet ostali praznih ruku. Srećom Mađari nas nisu kaznili kada smo ostali s igračem više pa smo dobili i četvrtu priliku. Sada smo mi imali igrača više. Ali ni ovaj put nismo uspjeli.

Obje ekipe bile su kao grogirane. Toliko prilika su propustile da je to nevjerojatno. Nas je na životu držao Dominik Kuzmanović, Mađare Laszlo Batucz. Ali ni on nije mogao spriječiti ono što smo toliko dugo priželjkivali. Izjednačenje koje je stiglo u 39. minuti (15:15). Minutu poslije stigli smo do vodstva (16:15) i ponadali se da smo konačno našli igru za sjevernog susjeda.

Na ulasku u posljednju četvrtinu Mađari su promijenili obranu. Počeli su igrati 5-1. Budući da se igralo pogodak za pogodak, svaki promašaj mogao je biti ključan. Nažalost, prednost je uskoro prešla na mađarsku stranu. Mreža Lasza Bartucza postala je začarana za naše. Osam minuta prije kraja Mađarska je povela s dva razlike (21:23), a Hrvatska ostala s dva igrača manje. Jedno isključenje je zarađeno u obrani, drugo u napadu.

Vrijeme je dakako radilo za naše suparnike. Ali predaja nije dolazila u obzir. S dva pogotka Luke Lovre Klarice pet minuta prije kraja stigli smo do izjednačenja, 25:25. I nade u mogući uspjeh. Trebala nam je jedna dobra obrana. Mađari su zaradili sedmerac, a mi novo isključenje. I ponovno smo primili smo dva brza pogotka.

Tri minute prije kraja bilo je 25:27. Moralo se ići u brzu realizaciju. Nažalost, mađarski vratar upisao je svoju 16. obranu. Nakon toga poklonili smo im još dvije lopte i tu je priči bio kraj. Završilo je 26:29. Po pet pogodaka kod Hrvatske dali su Tin Lučin i Filip Glavaš. Matej Mandić imao je devet, a Dominik Kuzmanović četiri obrane. Mađarski junak je vratar Laszlo Bartucz sa 17 obrana. Najbolji strijelac pak bio je Bence Imre sa sedam pogodaka.

U prvom susretu dana Francuska je pobijedila Island 39:32 i tako si praktički osigurala nastup u polufinalu, a Island izbacila iz svih kombinacija. Upravo su Islanđani naši sljedeći suparnici. Susret je na rasporedu 22. siječnja 2024. godine u 15.30 sati.

EHF EURO 2024: GLAVNA SKUPINA 1, 2. KOLO

HRVATSKA – MAĐARSKA 26:29
FRANCUSKA  – ISLAND 39:32