Hrvatska je domaćin prvih Svjetskih umjetničkih igara

kultura-igreAko ste ljubitelj umjetnosti, nipošto ne propustite doći u Hrvatsku u razdoblju od 29. lipnja do 10. srpnja, jer naša će zemlja tada biti domaćin prvih Svjetskih umjetničkih igara! Velika “sveumjetnička” olimpijada održavat će se u četiri hrvatska grada – Zagrebu, Vukovaru, Ludbregu i Umagu, a očekuje se sudjelovanje oko tisuću umjetnika iz pedesetak zemalja svijeta.

Ove prve sveumjetničke igre neće biti natjecateljskog nego revijalnog karaktera, a sudionici će se predstavljati u 17 različitih disciplina. To znači da će ta velika kulturna manifestacija objediniti sve vrste umjetnosti – od slikarstva, kiparstva, keramike, fotografije, filma, kazališta, glazbe, mode, dizajna pa sve do kulinarstva, a u spomenutim će se disciplinama predstaviti brojna svjetski poznata imena.

Programi će se odvijati na raznim mjestima. U galerijama će likovni umjetnici izlagati svoje radove, uz mogućnost razgovora i upoznavanja s autorima. Kazališne trupe, performeri i glazbene skupine svoje će talente prezentirati u kazalištima i koncertnim dvoranama, a ulaz na sve programe za javnost će biti potpuno besplatan.

Neke će se točke održavati samo u jednom od spomenutih gradova, a neke će biti putujuće pa će u njima moći uživati znatno više posjetitelja.

Što se tiče popratnih događanja, mnoge se ideje još osmišljavaju, no sudeći prema dosadašnjim planovima u programu 1. Svjetskih umjetničkih igara u jednakoj će mjeri uživati i sudionici i posjetitelji.

Na ideju o sveumjetničkim svjetskim igrama došao je poznati hrvatsko-izraelski slikar Petar Weisz u Osijeku 2008. godine. On je tu ideju i autorski zaštitio, a važno je naglasiti kako je već tada osnovan World Art Games (WAG) te su potom širom svijeta, trenutno u oko šezdesetak zemalja, osnovani WAG-ovi nacionalni odbori.

S obzirom na to da je ideja potekla iz Hrvatske, odlučeno je da se prve igre održe u našoj zemlji, a potom će se, svake dvije godine, održavati u drugoj zemlji. Odnosno, za 2. igre 2015. godine već su istaknute kandidature Južne Koreje i Meksika, a Turska se kandidirala za 3. igre 2017. godine.

Podrobnije informacije o zbivanjima i programima vezanima uz 1. Svjetske umjetničke igre moći će se, uoči igara, pronaći na službenoj web stranici www.wagcroatia.org.