Hrvatska enciklopedija svima dostupna na internetu

Glavni urednik Hrvatske enciklopedije dr. sc. Slaven Ravlićpredstavio je mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije. Mrežno izdanje prenosi sadržaj tiskanoga te je dopunjeno sa 2.300 novih članaka.

hrvatska-enciklopedija-na-internetu

Posebnost Hrvatske enciklopedije jest to što sadrži mikropedijske i makropedijske članke, a u svakom se članku ističe hrvatska komponenta. Članci Hrvatske enciklopedije izravno su povezani s ostalim zavodskim internetskim izdanjima (Hrvatski biografski leksikon, Enciklopedija Miroslava Krleže, Istarska enciklopedija, Filmski leksikon, Nogometni leksikon).

Semir Resimović, član uredništva Proleksis enciklopedije, predstavio je novi dizajn portala Proleksis enciklopedije. Posebnosti novog izgleda portala su istaknuti sadržaj na početnoj stranici, članci Na današnji dan koji prate tekuće obljetnice te pretraživanje putem fotografija. Članci Proleksis enciklopedije također su povezani s ostalim zavodskim internetskim izdanjima. Proleksis enciklopedija zasniva se ponajprije na tiskanom izdanju Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga koju je, uz leksikografsku potporu Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, izradila tvrtka PRO LEKSIS.

Glavni ravnatelj dr. sc. Antun Vujić naglasio je da se “danas enciklopedijski sadržaj čita na nov način, putem novih medija te da je zadatak Leksikografskoga zavoda svoja izdanja približiti novim čitateljima”.

Ravnatelj dr. sc. Bruno Kragić osvrnuo se na Portal znanja koji je na internetu od 2009. i sadrži ranija izdanja Leksikografskoga zavoda koja su još uvijek aktualna, te tako predstavlja digitalnu zavodsku biblioteku. Na portal će se postaviti i Medicinski leksikon i Filmska enciklopedija.

Portal Hrvatska, zemlja i ljudi, koji je objavljen u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predstavio je mr. sc. Mladen Klemenčić, član njegova uredništva. Publikacija i portal Hrvatska, zemlja i ljudi objavljeni su u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova na hrvatskome, engleskom i francuskome jeziku, a u pripremi je i izdanje na njemačkome.

Predstavljanju je prisustvovao i ministar znanosti, obrazovanja i sportaŽeljko Jovanović koji je istaknuo da je vrijedan internetski sadržaj Leksikografskoga zavoda nužno približiti krajnjim korisnicima cijeloga obrazovnoga sustava.

Izvor: Tportal.hr