HRT na godišnjicu potresa u Zagrebu uživo prenosi koncert iz Hrvatskog glazbenog zavoda

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak, 22. ožujka povodom prve godišnjice potresa koji je pogodio Zagreb s početkom u 6:24 na svom će Prvom programu (HRT-HTV1) uživo prenositi koncert “Glazba glasnija od potresa” iz Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ).

Koncert “Glazba glasnija od potresa” budi nas u zoru, godinu dana nakon prvog zagrebačkog potresa, 22. ožujka, točno u 6 sati i 24 minute ujutro, kako bi u isto vrijeme podsjetila na taj tragičan događaj u kojemu je strahovito oštećen povijesni centar Zagreba, pa tako i zgrada HGZ-a.

Zahvaljujući donatorima, najstarija je glazbena institucija i najljepša zagrebačka koncertna dvorana brzo sanirana i ponovno stavljena u pogon, a uskoro se priprema i kompletna restauracija zgrade.

Kao zahvala svim plemenitim ljudima koji su se odazvali pozivu u pomoć, kako spašavanju HGZ-a, tako i svih domova srušenih, ne samo u prvom već i u drugom, za Sisačko-moslavačku županiju razornijem potresu, kao poruku nade i vjere u bolje sutra naši vodeći glazbenici daruju svoju umjetnost.

Premda su i sami posebno ugroženi u ova pandemijska vremena, svojom muzikalnošću nastoje nadglasati zvuk potresa koji svima koji su ga doživjeli i dalje odzvanja u ušima.

Program:

1) Matej Meštrović: Potresno

Matej Meštrović, klavir

2) Ivan Pešut: Take it Easy

Miroslav Lesić/Bruno Kovačić/Ivan Pešut, gitare

3) Lela Kaplowitz: Imamo sve

Lela i Joe Kaplowitz, glas i klavir

4) Ante Gelo: Nocturno

Ante Gelo, gitara

5) Vittorio Monti: Czardas

Borna Šercar, flašofon, Zvonimir Šestak, kontrabas i Ante Gelo, gitara

6) Michal Lorenc: Ave Maria

Valentina Fijačko Kobić, sopran i Mario Čopor, klavir

7) Rudolf Matz: Elegija

Monika Leskovar, violončelo i Zagrebački solisti

8) Joseph Haydn: Simfonija u G-duru, br. 88, IV. stavak, za gudače (obradio Sreten Krstić)

Zagrebački solisti

Voditelji: Dražen Ilinčić i Jana Haluza