Hrana poskupjela treći mjesec zaredom

Cijene hrane porasle su u travnju na međunarodnim tržištima treći mjesec zaredom, poduprte poskupljenjem mliječnih proizvoda, objavila je u četvrtak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

hrana-povrce

Indeks cijena hrane koji izrađuje FAO a mjeri mjesečne promjene cijena košarice prehrambenih proizvoda, uključujći žitarice, uljarice, mliječne proizvode, meso i šećer, iznosio je u travnju 215,5 bodova, što je jedan posto više u odnosu na revidiranih 213,2 boda koliko je iznosio u ožujku.

Nagli rast cijena mlijeka bio je glavni razlog tog poskupljenja, dok su cijene mesa porasle marginalno, a cijene drugih roba pale, objavio je FAO.

Procjenjuju ujedno da će globalna proizvodnja žitarica u ovoj godini porasti šest posto u odnosu na prethodnu godinu, na 2,708 milijardi tona, uz rast proizvodnje krupnozrnih žitarica za 9,3 posto, a pšenice za 5,4 posto.

Hoće li povećana proizvodnja smanjiti cijene ovisit će o vremenskim uvjetima i potražnji u idućih nekoliko mjeseci, kazao je viši ekonomist FAO-a Abdolreza Abbassian.

Prognoza za žitarice i dalje “jako ovisi o milosti i nemilosti majke prirode”, kazao je. “Ako se u 2013. potražnja ubrza, povećanje proizvodnje bit će neutralizirano rastom potražnje”.

Očekuje se da će proizvodnja krupnozrnih žitarica u SAD-u predvoditi ovogodišnji rast. Proizvođači kukuruza u SAD-u, najvećem svjetskom proizvođaču, namjeravaju ove godine zasaditi najveće površine od 1936., ističe FAO.

Urod u Europi i crnomorskoj regiji trebao bi pridonijeti većoj proizvodnji pšenice, a proizvođači u Indiji i Indoneziji pridonijeti ovogodišnjem povećanju proizvodnje riže za 10 milijuna tona.

Procjenjuje se da je svjetska proizvodnja žitarica u 2012. iznosila 2,306 milijarde tona, što je oko četiri milijuna tone manje nego u prethodnoj prognozi objavljenoj prošlog mjeseca.

Za globalne zalihe žitarica očekuje se da će na kraju ove godine iznositi 505 milijuna tona, što je pet milijuna tona više nego je ranije predviđeno, objavio je FAO.