Hoće li Zagreb napokon dobiti dugo najavljivanu biciklističku magistralu?

bicikl-voznja

U auli zgrade Gradske uprave gradonačelnik Milan Bandić danas je otvorio izložbu idejnog rješenja Biciklističke magistrale Zagreb-istok, koju građani mogu pogledati do 20. listopada.

Rezultat je to suradnje Grada Zagreba, Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu i HŽ Infrastrukture d.o.o. za krajobrazno idejno rješenje biciklističke staze ukupne duljine oko 22,3 km kojim će se povezati središte grada s istočnim dijelom grada, odnosno susjednom županijom, s ciljem održivog razvoja prometa u gradu Zagrebu, ističe se u objavi na službenoj web stranici Grada Zagreba.

“Štedimo energiju, čuvamo okoliš i potičemo zdravije okruženje za naše sugrađane”, rekao je gradonačelnik, te je za iduću godinu najavio početak gradnje tramvajske pruge i biciklističke staze do Zračne luke.

Uz gradonačelnika, projekt su predstavile jedna od projektantica, docentica Iva Rechner Dika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, ravnateljica Ureda uprave HŽ Infrastruktura Antonija Jergović, te Darinka Jug iz Odjela za turizam koja je istaknula da ovaj projekt nije rađen samo za bicikliste nego i za pješake, tako da se vodilo računa o prostoru kroz koji magistrala prolazi i na koji način će se on oplemenjivati hortikulturalnim sadržajima, otvorenim galerijama, odmorištima i slično.

Podsjetimo, prije točno četiri godine, u rujnu 2012. nakon sastankla gradonačelnika Bandića s predstavnicima Sindikata biciklista objavljeno je da će Zagreb u roku godine dana dobiti biciklističku magistralu dugačku 6,7 kilometara, koja će se protezati od Trga Franje Tuđmana do Maksimira. Preciznije, protezala bi se rutom Trg Franje Tuđmana – prilaz Đure Deželića – Trg maršala Tita – Masarykova ulica – Ulica Nikole Tesle – Amruševa ulica – Palmotićeva ulica – Ulica Nikole Jurišića – Martićeva ulica – Rakovčeva ulica – Štoosova ulica – Harambašićeva ulica – Ružmarinka ulica – Svetice – Maksimirska cesta.

Objavljeno je i da će Grad za novu stazu u proračunu “pronaći# najmanje milijun kuna, a izrada staze trebala bi stajati najviše milijun i pol.

Gdje zapelo, ne znamo. Vjerojatno na novcu. Uglavnom, dalje od najave nije se otišlo.

Nadajmo se da se isto to neće dogoditi i s danas predstavljenim idejnim rješenjem. [Z. E.]

Foto: pixabay.com