Hoće li od 21. listopada Zagreb biti zatrpan glomaznim otpadom?

Nakon Trogira, Pazina i Zaprešića kojima je zabranjeno odlaganje otpada, na udaru inspekcije zaštite okoliša našao se i Zagreb.

smece-jakusevec
Kako je rekao ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, zabrana se ne odnosi na miješani komunalni otpad. Inspekcija je nepravilnosti utvrdila pri odlaganju otpada iz pojedinih djelatnosti i ta se vrsta otpada od 21. listopada neće smjeti odlagati na Jakuševac.

Neki trvrde da gradske vlasti u sljedećih deset dana očekuje ozbiljan posao, no gradonačelnik Milan Bandić tu ne vidi problem.

“Je li se dolje vozio drugi otpad? Koliko ja znam, nije. Ne izmišljajte toplu vodu, idemo raditi posao, dolje se odlaže komunalni otpad i najmodernije je uređen deponij u ovom dijelu Europe. Koliko znam, dolje se ne odlaže ništa osim komunalnog otpada”, izjavio je Bandić.

Međutim, Jutarnji list piše da je na zagrebačkom deponiju u 2012. odloženo 242.000 tona komunalnog otpada i još gotovo toliko preostalih vrsta otpada.

Tako se odložilo dodatnih 54.746 tona proizvodnog otpada, 136.000 tona zemlje i kamenja i oko 5000 tona otpada iz pročistača otpadnih voda (uglavnom mulj). Od toga se gotovo polovica prikupi (oko 90.000 tona) odvoženjem tzv. glomaznog otpada koje kućanstva nekoliko puta godišnje ostavljaju na ulici, pa potom kamioni Čistoće prevezu na Jakuševac.

Ako je tome tako, od 21. listopada Zagreb neće imati kao s glomaznim otpadom!