HOĆE LI NAPOKON KRENUTI OBNOVA? Tomašević se danas sastao s novim ministrom graditeljstva

HOĆE LI NAPOKON KRENUTI OBNOVA? Tomašević se danas sastao s novim ministrom graditeljstva
Foto: Zagreb.hr

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sastao se danas s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanom Paladinom na temu obnove javnih i privatnih zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba.

U izjavi za medije nakon sastanka u Ministarstvu, gradonačelnik je objasnio kako su iz zagrebačke uprave došli u širokom sastavu jer su htjeli strateški definirati teme. Teme razgovora su bile: dinamika obnove privatnih i javnih zgrada, ali i dinamika povlačenja sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu javnih zgrada imajući na umu da bi se taj rok trebao i formalno produžiti. Razgovaralo se i o privremenom smještaju osoba čiji domovi kreću u konstrukcijsku obnovu, te o odlagalištu građevinskog materijala.

„Grad Zagreb je, prema Zakonu o obnovi, osigurao za obnovu privatnih zgrada oko 80 milijuna kuna još prošle godine, a ove godine 160 milijuna kuna“, rekao je gradonačelnik Tomašević te izrazio nadu da će obnova konačno krenuti u punom smislu.

Zagrebački gradonačelnik najavio je kako će se ovakvi sastanci nastaviti redovno održavati svakog tjedna.

Ministar Paladina istaknuo je kako je cilj tih sastanaka da na svakom idućem – tema s prošlog sastanka bude riješena prepreka. Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je da sugrađani nikako nisu zadovoljni brzinom obnove, no da će se ta dinamika intenzivirati u narednom periodu: tijekom travnja očekuje se početak prve konstrukcijske obnove višestambene zgrade.