HGSS spasio planinara koji se izgubio u snježnoj mećavi

Foto: HGSS

Spašavatelji HGSS Stanice Split spasili su u subotu navečer na Kamešnici planinara koji se zbog snažnog snježnog nevremena izgubio na planini.

Unatoč snježnoj mećavi, temperaturi od -8°C i izuzetno jakom vjetru, planinar je pronađen u kratkom roku. Iz HGSS-a poručuju – pazite na sebe i druge!

U subotu, 22. siječnja Stanica Split osiguravala je tradicionalni zimski uspon na najviši vrh Kamešnice Konj (1852 m). Uspon je organiziralo Planinarsko društvo Jelinak iz Trilja.

Uvjeti na planini su zaista bili zimski, bilo je hladno i puhala je snažna bura. Nakon što su se sudionici uspona sigurno vratili u sklonište Žlabina, članovi HGSS Stanice Split dobili su dojavu da se na jednoj od staza, koja vodi od Konja prema Skloništu, nalazi starija muška osoba koja se jako sporo kreće prema skloništu.

Kako se spuštala noć a vremenski uvjeti pogoršavali i počeo padati još gušći snijeg, članovi P. D Jelinak su uspjeli saznati broj mobitela planinara koji je zaostao. Nakon kontakta s njime ustanovilo se da čovjek ne zna gdje se točno nalazi a vremenski uvjeti su bili okrutni uz to je padala noć.

Dežurni spašavatelj je organizirao lociranje mobitela pa je izguljeni planinar brzo pronađen. Bio je vidno iscrpljen i pothlađen. Nakon što su ga utoplili, spašavatelji su ga dopratili do skloništa Žlabina.

Akciju su dodatno otežavali snježna mećava, temperatura od -8°C i izuzetno jak vjetar.