HAZU: Zbog velikog interesa javnosti produljeno trajanje izložbe Zbirke narodne medicine

HAZU - narodna medicina
Foto: Hazu

Zbog velikog interesa javnosti, trajanje izložbe Muzejski vremeplov: Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine, otvorene 12. travnja u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, produljeno je do 31. kolovoza.

Izložbu je organizirao Hrvatski muzej medicine i farmacije, a autorice su upraviteljica Muzeja Silvija Brkić Midžić i zamjenica voditelja Muzeja prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić. Na izložbi je predstavljena Zbirka narodne medicine koja je od 1944. do 1946. pripadala Muzeju za povijest zdravstva u sklopu Hrvatskog liječničkog zbora. Riječ je o sveukupno 323 predmeta opisanih u 164 inventarna zapisa.

Predmeti su raspoređeni u sljedeće tematske cjeline: pribor za puštanje krvi, narodni kirurški instrumenti i njihovi prikazi, narodni lijekovi mineralnog, biljnog i životinjskog podrijetla, amuleti, apotropejski predmeti i nakit za zaštitu od bolesti i uroka, kršćanski zavjetni predmeti: medaljice – privjesci za zaštitu, svete sličice, zavjetni darovi – votivi, kršćanski zapisi, muslimanski zapisi i spremnice za zapise, fotografije na temu narodne medicine, ljekaruše i ostalo. Predmeti potječu iz vremenskog razdoblja od 18. stoljeća do prve polovine 20. stoljeća, pretežno s područja kontinentalne Hrvatske te Bosne i Hercegovine, uglavnom iz okolice Bihaća, Banja Luke, Dervente i Tuzle.

Posebna zanimljivost i vrijednost zbirke sastoji se u činjenici da je naslijeđena od prvoga hrvatskog muzeja medicine te je njezino podrijetlo i način prikupljanja bilo moguće precizno rekonstruirati. Naime, postojanje Zbirke i osnutak Muzeja za povijest zdravstva mogu se zahvaliti zalaganjima dvojice istaknutih liječnika, Vladimira Ćepulića (1891. – 1964.), predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora od 1935. do 1945. i Stanka Sielskog (1891. – 1958.), ravnatelja  Zavoda za suzbijanje endemijskog sifilisa u Banja Luci, koji je 1942. izabran za kustosa Muzeja u osnivanju.

Sielski je od 1944. do 1945. bio i prvi dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu kao dijela Hrvatskog sveučilišta u Zagrebu. Nakon što je Muzej 1944. otvoren, njegovim upraviteljem je imenovan internist Lujo Thaller (1891.–1948.).

U Odsjeku za povijest medicinskih znanosti HAZU sačuvana je korespondencija između Ćepulića i Sielskog u razdoblju 1942. – 1943., koja razotkriva okolnosti, način i svrhu prikupljanja predmeta za Muzej, među kojima su bili i oni koji danas čine fond Zbirke narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije.

Korespondencija koju vode ova dvojica liječnika izvrsno razotkriva ne samo pozadinu nastanka zbirke, već i područja na kojima su predmeti prikupljeni, ali i mreže osoba koje je Sielski obilazio, kontaktirao i uvodio u suradnju na ovom projektu. Nakon dvije godine prikupljačkih aktivnosti u teškim ratnim okolnostima i intenzivnih priprema, Muzej za povijest zdravstva otvoren je 29. siječnja 1944. Iz tog vremena sačuvane su i rukopisne ili strojopisne legende uz pojedine predmete, a dio građe sačuvan je u izvornom obliku uokvirenih izložbenih panoa – svojevrsnih plitkih zidnih vitrina s predmetima, crtežima ili fotografijama i popratnim legendama.

Zbirka narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU vrijedna je stoga s dva aspekta: kao spomen na nastojanja starijih generacija hrvatskih liječnika i povjesničara medicine za uspostavljanje muzeja medicine, te kao planski prikupljena i sačuvana narodna medicinska baština.

“Liječnici su poznati po svestranosti, ali manje je poznato da smo imali i liječnike muzealce”, kaže Silvija Brkić Midžić, podsjetivši da je Stanko Sielski upamćen i kao veliki humanitarac koji je spašavao progonjene Židove, zbog čega je postumno 2014. proglašen Pravednikom među narodima.

Pojasnila je da izložba nosi naslov Muzejski vremeplov jer se njome željelo dočarati ugođaj prvog hrvatskog muzeja medicine, zbog čega su predmeti na izložbi izloženi u izvornim okvirima i s izvornim legendama, a restaurirane su i vitrine iz toga doba.

Cjelovit katalog zbirke sa znanstvenim uvodnim tekstom objavljen je u publikaciji Narodna medicina: izvori i istraživanja u sklopu nakladničkog niza HAZU Rasprave i građa za povijest znanosti.

Ovom izložbom Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU pridružio se obilježavanju stote godišnjice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a ove godine padaju još dva jubileja iz povijesti hrvatske i zagrebačke medicine: 90. godišnjica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i 90. godišnjica početka nastave povijesti medicine koju je uveo Lujo Thaller.

Izložba je realizirana zahvaljujući potpori Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Hrvatskog liječničkog zbora.

Komentari