HAZU: Započinje restauriranje slika Carla Maratte

Restauratori Hrvatskog restauratorskog zavoda započet će restauraciju dviju slika iz Strossmayerove galerije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koje se pripisuju poznatom talijanskom slikaru Carlu Maratti (1625.-1713.).

rafael-atila

Riječ je o slikama “Poezija ili Parnas” i “Oslobođenje Rima od Atile”, impozantnih dimenzija (visina 4,5 metara, širina 8 metara) koje su u ponedjeljak 21. listopada 2013. izvađene iz depoa i prenesene u radionicu Hrvatskog restauratorskog zavoda na Zmajevcu.
Time započinje proces istraživanja i restauriranja ovih slika, a o svim značajnim fazama javnost će biti obavještavana u pogodnom trenutku kada će se moći i kvalitetno pratiti konzervatorsko-restauratorski zahvat.
Kroz konzervatorsko-restauratorski proces navedene umjetnine namjerava se ujedno i istražiti i valorizirati te potvrditi podatke iz dokumenata vezanih uz donaciju tih slika 1888. Tada ih je biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, utemeljitelju Akademije i Strossmayerove galerije, u Rimu poklonio grof Balthazar Odeschalchi, čije iločko vlastelinstvo se nalazilo u sastavu Strossmayerove Đakovačko-srijemske biskupije, te ih o svom trošku dopremio u Zagreb. Time se Strossmayerova zbirka obogatila za dvije slike koje predstavljaju kopije Rafaelovih slika iz Vatikanskih stanzi.
Carlo Maratta bio je glavni slikar-restaurator Vatikanskih Stanzi za vrijeme papinstva Inocenta XII. (1691.-1700.) kada je, kako se smatra, po narudžbi izradio kopije spomenutih dviju slika.
Slike su zbog svojih velikih dimenzija stajale u auli Strossmayerove galerije a 1956. su zbog potrebe restauriranja i promjene postava sklonjene iz aule, namotane na bubanj i spremljene u depo na tavanu zgrade Akademije.

rafael-parnas
Konzervatorsko-restauratorski radovi na ovim značajnim umjetninama koje su dugi niz godina bile nedostupne našoj javnosti počinju temeljem dugogodišnje suradnje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog restauratorskog Zavoda na restauriranju fundusa Strossmayerove galerije te na temelju novouspostavljenog ugovora o suradnji na zaštiti tri objekta u vlasništvu Akademije.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatski restauratorski zavod ovime pokazuju svoje trajno nastojanje da se konzervatorsko-restauratorski zaštiti i prezentira hrvatska kulturna baština koja je na različite načine u nadležnosti ove dvije institucije.