HAZU se priprema za obilježavanje 70. godišnjice smrti Nikole Tesle

nikola-tesla-360Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježit će 70. godišnjicu smrti velikog svjetskog znanstvenika i inovatora Nikole Tesle međunarodnim znanstvenim skupom pod nazivom “Znanstveno i tehničko nasljeđe Nikole Tesle” koji će se održati u Zagrebu 17. prosinca 2013.

Pokrovitelj skupa bit će predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a skup će se održati na dan kad je Nikola Tesla 1896. izabran za člana Akademije.

Kako se navodi u Akademijinim ljetopisima, “Nikola Tesla, elektrotehničar u Americi”, izabran je s 14 glasova od nazočnih 15 akademika. Time je Akademija prepoznala i vrednovala Teslin rad. Tesla, koji je rođen u Smiljanu na današnji dan prije 157 godina (10. srpnja 1856.) bio je Akademijin član više od 46 godina, sve do svoje smrti 7. siječnja 1943. u New Yorku.

Najpoznatije Tesline spomenike izradila su dvojica istaknutih hrvatskih kipara članova Akademije – Ivan Meštrović spomenik postavljen u Zagrebu i Frano Kršinić spomenik koji se nalazi na slapovima Niagare.