HAZU organizira simpozij u suradnji s američkom i britanskom akademijom

U HAZU će se od 13. do 16. listopada održati simpozij pod naslovom: “Science Needs for Microbial Forensics: Developing an Initial International Roadmap“ na temu forenzičke mikrobiologije.

hazu-zgrada
Organizatori su tri nacionalne akademije: Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, američke National Academy of Sciences i britanske Royal Society te međunarodne unije 32 mikrobiološka društva (International Union of Microbiological Societies – IUMS).
Forenzička mikrobiologija je relativno nova znanstvena disciplina koja se koristi za analizu mogućih bioterororističkih napada ili nenamjernih oslobađanja mikroorganizama i njihovih toksina te proučava metode koje pomažu u otkrivanju onih koji pokušavaju mikroorganizme ili njihove toksine upotrijebiti s namjerom ozljeđivanja, razbolijevanja ili ubijanja ljudi ili životinja, zbog osobnih, političkih ili socijalnih razloga.
Na simpoziju će svoja stajališta i iskustva razmijeniti i buduće smijernice razvoja forenzičke mikrobiologije na globalnoj razini postaviti stručnjaci i znanstvenici iz cijelog svijeta uključujući i hrvatske znanstvenike. Na skupu će sudjelovati i autor (Dr. Bruce Budowle) novog, drugog izdanja knjige “Microbial Forensics”, koja predstavlja najopsežniju i najvažniju literaturu o forenzičkoj mikrobiologiji danas u svijetu.
U radu simpozija će sudjelovati i stručnjaci i znanstvenici iz brojnih prestižnih svjetskih sveučilišta, javnozdravstvenih institucija kao što je Centar za kontrolu bolesti (CDC) u Atlanti, američkog i britanskog Odjela za obranu, vojnih institucija, američkog National Institutes for Health (NIH) i dr.