HAZU: Dr. sc. Tonči Tadić održat će predavanje na temu ‘Hrvatska i projekt IFMIF-DONES’

HAZU: Dr. sc. Tonči Tadić održat će predavanje o razvoju istraživačkih infrastruktura u EU: 'Hrvatska i projekt IFMIF-DONES
Foto: Screenshot HTV

Dr. sc. Tonči Tadić, koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice, viši znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković, održat će predavanje Razvoj istraživačkih infrastruktura u Europskoj uniji: Hrvatska i projekt IFMIF-DONES.

Predavanje je najavljeno za srijedu, 11. rujna s početkom u 18 sati, a održat će se u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb

Uvodna riječ: akademik Goran Pichler, tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti

Dobivanje velike europske istraživačke infrastrukture višestruki je dobitak za zemlju domaćina. To je prilika za otvaranje novih područja istraživanja u Hrvatskoj – financiranih od EU, za razvoj i jačanje naših istraživačkih skupina te njihovo umrežavanje s kolegama u EU i Japanu (CN, US…), zapošljavanje domaćih i dolazak stranih znanstvenika.

Velika europska istraživačka infrastruktura znači posrednu i neposrednu dobit za hrvatsko gospodarstvo, u prvom redu kroz dobivanje poslova i ovladavanje s tehnologijama nužnima za izvedbu i održavanje velikog znanstvenog uređaja.

Kandidatura Hrvatske za uređaj IFMIF-DONES, veliki europsku istraživačku infrastrukturu uvrštenu u ESFRI Roadmap, hrvatsko sudjelovanje u osmišljavanju ovog projekta, te niz događaja i odluka na hrvatskoj i europskoj razini, dobra su pouka kako dalje (ne)postupati u sličnim kandidaturama za druge velike europske znanstvene uređaje.

Dr. sc. Tonči Tadić je viši znanstveni suradnik u Institutu Ruđer Bošković. Završio je preddiplomski studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorat iz fizike zaslužio je 1995. na Institutu Ruđer Bošković i Sveučilištu u Zagrebu.

U razdoblju od 1997. do 1998. bio je gostujući znanstveni istraživač na Osaka National Research Institute (ONRI-AIST) kao stipendist Japanske agencije za znanost i tehnologiju. Od 2000. do 2008. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Odbora za među-parlamentarnu suradnju. Od 2013. član je Znanstveno tehničkog odbora (STC) EURATOM-a, te predstavnik Republike Hrvatske u Upravnom odboru europske agencije Fusion for Energy.

Koordinator je Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU) i član skupštine EUROfusiona. Za zasluge u znanstvenom povezivanju EU i Japana japanski car Akihito odlikovao ga je 2014. Redom Izlazećeg Sunca, najvišim japanskim odličjem.

Komentari