Gradske službe, civilna zaštita i policija uvježbavali spašavanje u slučaju jakog potresa

Gradske službe, civilna zaštita i policija uvježbavali spašavanje u slučaju jakog potresa
Foto: Ured za upravljanje hitnim intervencijama

Na Zagrebačkom velesajmu danas je održana vježba civilne zaštite Grada Zagreba “Novi Zagreb 2019.” koja simulira zajedničko djelovanje specijalističkih i općih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba te operativnih snaga u slučaju jakog potresa.

Prema scenariju, 1. lipnja 2019. u 8:05, Zagreb je pogodio jak potres magnitude 5,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, s epicentrom na Žumberku. Zbog velike magnitude potresa, došlo je do oštećenja zgrada paviljona Zagrebačkog velesajma u kojima je u tijeku priprema za sajam.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba zaprimio je dojavu o većem broju ozlijeđenih osoba, te je mobilizirao postrojbe civilne zaštite grada Zagreba i uputio ih na lokaciju.

Također, na lokaciju su izašli i PU zagrebačka, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba i Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Specijalističke postrojbe civilne zaštite za traganje i spašavanje u ruševinama okupile su se na zbornom mjestu VP Novi Zagreb, sukladno planu, te izlaze na teren i kreću s aktivnostima pretraživanja i spašavanja. Specijalističke postrojbe civilne zaštite vrše pretraživanje i spašavanje u razizemlju pa do drugog kata, speleolozi pretražuju podrumske prostorije i teško pristupačna mjesta, timovi za spašavanje s potražnim psima pretražuju šire područje velesajma, pripadnici HGSS-a izvode pretraživanje i spašavanje s visina.

Zbog jačine potresa Ured je mobilizirao postrojbe civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Novi Zagreb-istok, Novi Zagreb-zapad, Brezovica, Trnje i Trešnjevka-jug. Operativne snage izvršavaju svoje zadaće i pružaju operativnu potporu spasiteljima.

Vježbu je organizirao Ured za upravljanje u hitnim situacijama, s ciljem uvježbavanje pretraživanja terena i spašavanja iz ruševina, komunikacija između različitih hitnih službi u uvjetima pada sustava veza, trijaža i pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju jakog potresa.

Sudjelovalo oko 350 pripadnika civilne zaštite i operativnih snaga i to iz postrojbe civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Novi Zagreb-istok, Novi Zagreb-zapad, Brezovica, Trnje i Trešnjevka-jug, Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave zagrebačke, Ravnateljstva civilne zaštite – područni ured Zagreb, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Hrvatske Gorske službe spašavanja – Stanice Zagreb, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Zagrebačkog speleološkog saveza, Zagrebačkog radio-amaterskog saveza i udruga za obuku potražnih pasa KOSSP i HUOPP.