Gradonačelnik Bandić uputio poruku učenicama i učenicima u povodu početka školske godine

Milan Bandić
Foto: Zagreb.hr

Gradonačelnik Milan Bandić uputio poruku učenicama i učenicima u povodu početka nove školske godine.

U njegovoj poruci stoji:

“Draga djeco, drage učenice i dragi učenici,

počela je nova nastavna godina. Povratak u školske klupe donosi nove obveze i usvajanje novih znanja, ali i susrete s prijateljima, učiteljima i nastavnicima, radost učenja, druženja i zajedništva. Susreti i druženja, nažalost, ove školske godine neće biti onakvi kakve ste priželjkivali niti onakvi na kakve ste dosad navikli.

Ova je školska godina, baš kao i prethodna, opterećena epidemijom COVID-19 i posljedicama potresa. Zabavu, igru i druženja s vašim prijateljicama i prijateljima ove će školske godine, makar na njezinu početku, zamijeniti održavanje fizičke distancije i strogo praćenje epidemioloških uputa. Ipak svi ste vi, izuzev naših najmlađih školaraca – prvašića, već iskusili donedavno nezamislivo, situaciju u kojoj su svakodnevni boravak, učenje i igra u školi te nastava s najdražom učiteljicom i najdražim učiteljem zamijenjena računalom i televizorom u vlastitome domu i nastavom na daljinu. I uspjeli ste! Preživjeli ste drugačiji vid nastave i nikad dotad doživljene izazove i uspješno ste završili proteklu školsku godinu unatoč svim nedaćama s kojima je bila prožeta. Siguran sam da vas je to iskustvo učinilo jačima i boljima te vjerujem da će vam pomoći da budete spremni na nove i nepredvidive izazove koji su pred svima nama u novoj školskoj godini.

Mnoge od vas čekaju nove ili obnovljene školske zgrade, dvorane, učionice te nova oprema, a neki od vas ove će školske godine nastavu, nažalost, pohađati na drugoj adresi, u školi koja nije vaša matična. Svima vama nastojimo osigurati što bolje uvjete za kvalitetno obrazovanje koji će vas poticati na izvrsnost, stjecanje, usvajanje, prenošenje i primjenu znanja i vještina, kulturnih i umjetničkih vrijednosti, zdravog življenja i demokratskih načela – solidarnosti, dobrote, tolerancije i poštenja.

Kako bismo zaštitili standard vas i vaših roditelja te kako bismo vam osigurali dostupnost Ustavom zajamčenog prava na obrazovanje pod jednakim uvjetima, Grad Zagreb je i ove školske godine osigurao besplatne udžbenike i druge obrazovne materijale (radne bilježnice, kutije za tehničku kulturu i sl.) za sve zagrebačke osnovnoškolce i srednjoškolce. Nadalje, radi očuvanja zdravlja i sigurnosti svih učenika i djelatnika te sprječavanja stvaranja dodatnoga financijskog tereta za svoje građane, Grad Zagreb je svim školama osigurao zaštitne maske, dezinfekcijska sredstva i drugu zaštitnu opremu za sve učenike i djelatnike te će to nastaviti činiti i u buduće.

U osnovne škole Grada Zagreba i ove se godine upisuje više od 8 000 prvašića kojima je ovo prvi susret sa školom, s novim uzbuđenjima i novim prijateljima. Vjerujem da se, unatoč ponešto izmijenjenim okolnostima u kojima krećete u novu životnu etapu, veselite novomu iskustvu i novim prijateljstvima te sam siguran da će vam vaši učitelji pomoći da novi početak bude zanimljiv i zabavan te da svaki novi školski dan, unatoč svemu, čekate s nestrpljenjem i radošću.

One najmlađe osobito molim za oprez na putu do škole i na povratku kući te da pozorno prate prometne znakove i signalizaciju i da se drže uputa svojih roditelja i učitelja. Također apeliram na vozače – budite još pažljiviji, smanjite brzinu te tako svi zajedno čuvajmo naše najmlađe!

Svima vama, drage učenice i dragi učenici, vašim roditeljima, učiteljicama i učiteljima, nastavnicama i nastavnicima i svim drugim prosvjetnim djelatnicama i djelatnicima u novoj školskoj godini želim puno uspjeha, radosti i smijeha!

S poštovanjem,
Vaš gradonačelnik
Milan Bandić”