Gospel sastav „The Messengers“ velikim koncertom obilježio 11 godina postojanja

Gospel sastav „The Messengers“ obilježio je protekloga vikenda velikim koncertom u zagrebačkom kazalištu Komedija svoju 11. godinu postojanja. Uz brojne goste i vrstan bend ovaj je sastav svojim vokalima i interpretacijama poznatih gospel evergreena oduševio i na noge podigao prepunu dvoranu.

The-Messengers

„U želji da na dostojan način proslavimo 11. godina stvaranja specifičnog zvuka ovog a capella sastava, odlučili smo se za veliki koncert u Komediji upravo zato što taj prostor odiše posebnom energijom i, rekao bih, čak domaćom atmosferom pa je i publika, koja nas je došla podržati, sudjelovala u stvaranju specifičnog i jedinstvenog ozračja. Pred prepunim kazalištem izveli smo 20 uglavnom gospel i negro spiritual pjesama, ali i nekoliko jazz standarda u našim aranžmanima. Novina našeg zvuka na koncertu je ta što nam se u nekoliko pjesama pridružio i bend koji je okupio vrsne glazbenike, koji su pak neke naše stare aranžmane podigli na još višu razinu“, kazao je voditelj sastava Matija Škvorc.

Pod njegovim vodstvom vokalni sastav „The Messengers“ djeluje od 11. 11. 2002., a osim brojnih nastupa u te gostovanja u Šibeniku, Ogulinu, Varaždinu, Koprivnici i Đakovu, Messengersi redovito organiziraju i sudjeluju u humanitarnim koncertima, osobito u sklopu akcija za djecu kojima je neophodna pomoć

Među zapaženije nastupe ovog gospel sastava spada nastup na Uskrs festu 2008. u suradnji s grupom Laudantes iz Šibenika, na kojem su osvojili nagradu publike. Tu je i Tonka fest 2009. na kojem su osvojili drugu nagradu žirija, te nastup u talijanskoj Macerati pred 55.000 ljudi.

Sa željom da se zabilježe aranžmani i prepoznatljiv zvuk koji su stvarali godinama, Messengersi su 2011. snimili i nosač zvuka s tradicionalnim gospel i negro spiritual pjesmama, pod nazivom „Good news“. Uz gospel i negro spiritual glazbu, u posljednje vrijeme repertoaru dodaju i jazz pjesme, izvodeći ih i dalje na svoj specifičan način.

Stalni članovi sastava „The Messengers“ su sopranistice Diana Krčmar, Antonia Barišić, i Lucija Maltar, zatim alti Ana Ivančić, Morana Lončar i Petra Zadro, tu su i tenori Tomislav Mihaljević i Matija Škvorc te basi Željko Gojun, Ivan Ećimović i Philip Cowlishaw.

Gosti na ovom jubilarnom koncertu bili su naša poznata jazz pjevačica Lela Kaplowitz te tri stara člana Messengersa – Matija Meić, Martina Menegoni i Ivan Škvorc. Bend koji je popratio ove vrsne vokalne izvođače sačinjavali su Mato Matošević na klavijaturama, Martin Petračić na bas gitari, Josip Lukenda na gitari, Mia Lasić na bubnjevima, Tomislav Meić na perkusijama te Ivan Škvorc na saksofonu.

„Pljesak te komentari publike da mnogi nisu ni očekivali da je takvu glazbu Zagrebu uopće moguće čuti, te da im je koncert čak i prebrzo proletio, samo su nas dodatno razveselili i potvrdili da smo napravili veliku stvar . Sve nam to daje veliki poticaj da se razvijamo još više i kvalitetnije, jer je gospel zaista predivna glazba koja je i u Hrvatskoj našla svoju publiku“, zaključio je Matija Škvorc.