GOLEMI POŽAR U OSIJEKU: Građani pozvani da zatvore prozore i ne izlaze bez nužne potrebe [VIDEO]

Foto: Screenshot Youtube / JVP Grada Osijeka

Županijski centar 112 Osijek zaprimio je noćas u 00:40 sati dojavu o požaru na deponiju plastike u Brijestu kod Osijeka.

Uz brojne vatrogasce, pomoć u gašenju pružaju pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek s daljinski upravljanim gusjeničarom (tzv. robotom za gašenje), priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

O događaju je Županijski centar 112 Osijek obavijestio OKC Policijske uprave Osječko-baranjske županije, Inspekciju zaštite okoliša, Vodovod Osijek te načelnika Stožera civilne zaštite grada Osijeka.

U 04:50 sati, na traženje načelnika Stožera civilne zaštite grada Osijeka, iz Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, za šire područje grada Osijeka poslana je poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK, kojom se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike u Brijestu.

“Katastrofa je velika. Gasiteljima odmaže i jak vjetar koji raspiruje i nosi dim. Nismo zadovoljni. Sto vatrogasaca čini sve kako bi ugasio požar, ali radi se o tisućama kvadrata prešane plastike i gašenje će vjerojatno trajati jako, jako dugo”, kazao je za HRT Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice. Naglasio je kako su vatrogasci nadljudskim naporima spriječili veću katastrofu jer se u pogonu nalazilo puno visokozapaljivih tekućina, plinskih boca. U jednom trenutku, dodao je – spriječili su da vatra zahvati sam objekt.

“Plastika je, sve se topi. Temperature su iznimno visoke i situacija je prilično opasna”, zaključio je Lukić.