Goethe-Institut u Zagrebu obilježio 40. godišnjicu rada

Goethe-Institut u Zagrebu (Goethe-Institut Kroatien) već je četiri desetljeća mjesto susreta hrvatske i njemačke kulture što se danas proslavilo u tome institutu bogatim programom, a trajan podsjetnik na tu obljetnicu je stablo ginka koje je ispred Goethe-Instituta zasadila njegova ravnateljica Katrin Ostwald-Richter.

goethe-institut-630

Brojnim okupljenima ravnateljica Ostwald-Richter ‘otkrila’ je da je stablo ginka odabrano zato što je bilo posebno drago velikome njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu čije ime danas nosi 158 instituta u 93 zemlje diljem svijeta. Goethe je stablu ginka posvetio i pjesmu koju su nazočni imali priliku i čuti u njemačkome izvorniku i u prijevodu na hrvatski jezik.

U riječima dobrodošlice ravnateljica Goethe-Instituta u Zagrebu podsjetila je na njegove početke koji sežu u 1971. godinu, kada je u jednome stanu uređen informativni centar koji je nešto kasnije nazvan Kulturnim i informativnim centrom Savezne Republike Njemačke, a osnivački akt Sekretarijata za informacije Skupštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u Beogradu nosi datum 5. lipnja 1973. godine.

Uz taj dokument posjetitelji Goethe-Instituta mogu na izložbi priređenoj u predvorju vidjeti i odabrane fotografije i dokumente koji svjedoče o četiri desetljeća dugome putu koji je do sada prešao taj institut. Tako mogu saznati da se Institut na sadašnju lokaciju preselio 1977. godine, ali je njegova tadašnja adresa bila Ulica proleterskih brigada, a danas je to Ulicu grada Vukovara.

Naziv u Goethe-Institut mijenja 1992. godine vezano uz nastanak Republike Hrvatske, a zadnjih nekoliko godina nosi naziv Goethe-Institut Kroatien.

Svečanost je uveličao i regionalni ravnatelj Goethe-Instituta za područje jugoistočne Europe Matthias Makowski, a dodijeljene su i nagrade pobjednicima natječaja za učenike “Razglednica za Europu”, organiziranoga povodom pristupanja Hrvatske u EU.

U natječaju je sudjelovalo 267 učenika iz 93 škole diljem Hrvatske, a na dodjeli nagrada bili su učenici iz Belice, Budinščine, Hrašćine, Čakovca, Makarske, Osijeka, Pule, Suhopolja, Zadra i Zagreba.

Dodjeljene su prva, druga i treća nagrada u tri kategorije – u prvoj su se natjecali učenici od 1. do 6. razreda osnovne škole, u drugoj kategoriji učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole, a u trećoj srednjoškolci i gimnazijalci. Prvu nagradu u prvoj kategoriji primila je Sara Bednjanec iz Osnovne škole Špansko Oranice, u drugoj kategoriji prvonagrađena je Matea Škvorc iz Osnovne škole Belica, a prvu nagradu u trećoj kategoriji dobila je gimnazijalka iz Zadra Marijana Mašić. Učenički radovi izloženi su u knjižnici Instituta.

Održan je i koncert na kojem su nastupili pobjednici natječaja za školske bendove “Rock za budućnost” iz Zagreba i Metkovića s glazbenicima iz Njemačke, a na koncertu je bilo 200 učenika iz Koprivnice, Pule i Zagreba. (Hina)