Godina 2023. proći će u znaku 100. obljetnice rođenja legendarnog Ive Robića

Foto: Croatia Records

Godina 2023. proći će u znaku 100. obljetnice rođenja jednog od najvećih pjevača naših prostora – Ive Robića. Na dan 28. siječnja 1923. rođen je otac popularne glazbe, pjevač koji je prvi napravio veliku inozemnu karijeru, osvajao američke top ljestvice i dominirao valovima Radio Luxemburga u vremenima kada je to bio najslušaniji medij Starog kontinenta.

Doajen glazbenih festivala je stekao svjetsku slavu kao “Mister Morgen”, zahvaljujući ploči s istoimenom pjesmom “Morgen” koja je prodana u više od milijun primjeraka, što je do današnjeg dana ostao najveći komercijalni uspjeh koji je postigao neki naš glazbenik. Bez dvojbe je već tada ušao u pop panteon, da bi ubrzo postao prvi mitski lik hrvatske popularne glazbe.

Foto: Croatia Records

Ivo Robić rado je nastupao na festivalima, pa je tako uz Valeriju Hohnjec (Rajku Vali) zabilježio nastup i na prvom festivalu na ovim prostorima – Zagrebačkom festivalu 1953. godine. Na nastupu u Berlinu, na vrhuncu slave, Ivi Robiću publika je pljeskala pola sata!

U gotovo 50 godina nastupio je na 87 festivalskih priredbi s oko 150 festivalskih izvedbi, a pojavio se na pozornicama Zagrebačkog festivala, Opatijskog festivala, Splitskog festivala, Melodija Istre i Kvarnera, Festivala kajkavskih popevki Krapina, Zlatnim žicama Slavonije te Pjesama Podravine i Podravlja.

Tijekom svoje bogate karijere Ivo Robić je snimao za velike svjetske i domaće diskografske kuće Polydor, Supraphon i Jugoton / Croatia Records. Iako su se njegove pjesme prodavale u milijunskim tiražama po cijelom svijetu, ostao je vjeran domaćoj publici. Robićev nenadmašni glazbeni doprinos obilježile su brojne nagrade, među kojima se ističu Nagrada Josip Štolcer Slavenski za glazbenu umjetnost, diskografska nagrada Porin za životno djelo te Zlatna Jugotonova ptica za milijun prodanih primjeraka LP nosača zvuka.

Izdavačka kuća Croatia Records obilježit će 100 godina popularnog “Mister Morgena” ekskluzivnim peterostrukim CD izdanjem “Ivo Robić – Antologija” za koje su 20. siječnja otvorene prednarudžbe, a sve pjesme dostupne su i na streaming platformama. Čak stotinu pjesama predstavljaju do sada najopsežniji presjek karijere Ive Robića, a među njima se nalaze “Samo jednom se ljubi”, “Sutra (Morgen)”, “Golubovi”, “Stranci u noći”, “Autobus Calypso”, “Srce, laku noć” i brojne druge koje je pomno odabrao glazbenik, glumac i novinar Robert Mareković.

Iako primarno nije bio autor, Robićev najveći hit “Samo jednom se ljubi” proizašao je iz njegovog pera, a još jedan njegov autorski biser, pjesmu “Srce, laku noć”, Swingersi su odlučili reanimirati povodom ove okrugle godišnjice. Koristeći čuda moderne tehnologije, Swingersi su na ovoj snimci ugostili samog “Mister Morgena”, a kako Ivo Robić zvuči 2023., možete saznati upravo slušajući njihovu najnoviju pjesmu. Počast Ivi Robiću Swingersi će odati i na posebnom koncertu koji će se uz brojne goste iznenađenja održati u zagrebačkom Johann Francku.

Prednarudžbe peterostrukog CD izdanja “Ivo Robić – Antologija” mogu se obaviti ekskluzivno putem webshopa Croatia Recordsa po akcijskoj cijeni od 12.20 eura, dok digitalnu verziju možete poslušati već sada na streaming platformama.