GMO je sjeme zla: Održan Marš protiv Monsanta

Nekoliko stotina građana koje su u Zagrebu okupili aktivisti s Facebook stranice Sjeme uništenja – Mala Opuncija, zatražili su bojkot velikih međunarodnih tvrtki poput Monstanta Pioneera, BASF-a i drugih koje u svojim proizvodima koriste genetski preinačene organizme (GMO), koncentriraju proizvodnju hrane, povezuju je s proizvodnjom otrovnih zaštitnih sredstava, monopoliziraju proizvodnju sjemenja i slično.

gmo-sjeme-zla

Aktivisti su marširali od Trga Francuske Republike do središnjeg Trga bana Jelačića.

Sudionici prosvjednog marš koji je, prema izjavama organizatora održan još u Splitu, Osijeku, Rijeci, Bjelovaru, Đakovu i Zadru, tražili su zaštitu biološke raznolikosti, obavezno označavanje GMO proizvoda, dugotrajnija i pouzdanija znanstvena istraživanja o utjecaju GMO-a na ljudsko zdravlje te ukidanje štetnih odredbi iz zakona koji štite Monsanto.

Monsantov glavni cilj je prodati, a ne unaprijediti poljoprivredu i uzgoj hrane. U SAD-u ta je korporacija uništila tisuće poljoprivrednika, a slijedeći cilj im je širenje na Europu što su već pokušali, kazali su organizatori prosvjednog marša.

“Ne trebaju nam pokusi na štakorima, kojima Monsanto nastoji dokazati da su njegovi proizvodi povoljni za ljudsko zdravlje. Dovoljno je pogledati rezultate 17-godišnjeg masovnog uzgoja GMO soje u Argentini, u kojoj je zemlja zatrovana, rađa se povećan broj djece s teškim manama, a lokalni poljoprivrednici uništeni”, kazao je genetičar bilja prof. dr. Marijan Jošt.