Glumački festival u Krapini i po Zagorju do 17. travnja

GFUK_Ful-size_mediji-21

Ovog će travnja Krapina, ali i Hrvatsko zagorje ponovno živjeti s glumcima i kazališnim predstavama! Kroz tri vikenda u Krapini, te niz gostovanja diljem Zagorja, posjetiteljima 9. Glumačkog festivala u Krapini prikazat će se odabrani dramski naslovi i sjajne izvedbe naših poznatih glumaca.

U 17 dana (od 1. do 17. travnja) bit će ispričano devet vrhunskih kazališnih priča na dvjema festivalskim pozornicama u Krapini, ali i u 20 dvorana gradova i općina diljem Zagorja. Sve u svemu bit će postavljeno čak 30 izvedbi sjajnih dramskih naslova – od klasične komedije na kajkavskom jeziku kao što je „Diogeneš“ do suvremenih monokomedija i satiričnih predstava kao što su „Krtice“ i „Političar“. Publiku će zabavljati i do suza nasmijavati naši poznati glumci kao što su Peđa Gvozdić, Mladen Čutura, Zlatan Zuhrić Zuhra, Ljubomir i Jan Kerekeš, Ksenija Pajić i mnogi drugi.

U Kluba Zagoraca u Zagrebu, direktor Glumačkog festivala u Krapini Adam Končić predstavio je program festivala. Festival su predstavili i Ladislav Prežigalo, idejni začetnik i suosnivač Gfuk.a, uz potporu i prisutnost gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića i Nedjeljke Vodolšak, direktorice Turističke zajednice Krapine, te župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara.

Ovogodišnji festival posvećen je Ksaveru Šandoru Gjalskom koji je točno prije 130 ljeta napisao poznatu zbirku novela „Pod starim krovovima“. Ovaj rado prevođen pisac i miljenik kritičara poznat je u povijesti književnosti kao otac hrvatskog poetskog realizma, a bavio se realističkim oslikavanjem cjelokupnog hrvatskog društva. Istaknute su i njegove romantičarski oblikovane ljubavne priče obogaćene nadasve nadahnutim lirskim opisima pejzaža našega zagorskog zavičaja.

Dvije zanimljive promocije knjiga održat će se u sklopu festivala. Bit će to predstavljanje zbirke poezije Kristine Špiranec „Dok me ne razbiješ“ uz prigodno čitanje stihova te glazbeni program. A bit će predstavljena i zbirka poezije Dragutina Domjanića „K suncu prosi vsaka roža“ s neizostavnim čitanjem odabranih strofa poznatoga barda te zanimljivim popratnim umjetničkim programom.

Dobru atmosferu na festivalu podgrijavat će i Zagorje Brass Quintet, poznati zagorski puhački ansambl koji će prije svake predstave izvoditi teme nadahnute popularnim filmovima, jazzom i zagorskim popijevkama.

Više informacija na www.gfuk.hr ili na facebook stranici festivala.