GLOBAL GREENING: U povodu Dana sv. Patrika zazelenjet će se zagrebačke gradske znamenitosti

fontane
Foto: Zagreb.hr

Godišnja proslava Dana sv. Patrika, nacionalnog dana Irske, u organizaciji Tourism Irelanda uključit će rekordan broj mjesta diljem svijeta i u Hrvatskoj. Deseta godišnja inicijativa Global Greening, tj. “Globalno ozelenjavanje” održat će se na više od 400 mjesta u 53 zemlji.

U Hrvatskoj će se u nedjelju, 17. ožujka u ovu proslavu uključiti rekordnih pet gradova i devet mjesta.

Irsko veleposlanstvo ponovno je surađivalo s glavnim gradom Hrvatske, Zagrebom, s Gradom Rijekom koji je Europska prijestolnica kulture 2020. te s irskim Gradom Galwayom na ovogodišnjoj inicijativi. Priključila su se i Tri velika dalmatinska grada: Zadar, Split i Dubrovnik.

Zagreb sudjeluje u “ozelenjavanju” 3. put s četiri poznate znamenitosti: Fontane (Ulica Hrvatske bratske zajednice), Muzej suvremenih umjetnosti, Klovićevi dvori i Meštrovićev paviljon.

Rijeka se, također, 3. treći put pridružuje inicijativi Global Greening i njezino je sudjelovanje značajno jer je, jedna od dvije ozelenjene znamenitosti, Trsatska gradina, utvrda iznad Rijeke, nekada bila u vlasništvu Irca grofa Lavala Nugenta koji je u 19. stoljeću odigrao važnu ulogu u povijesti Hrvatske. Druga tamošnja znamenitost, koja će se ozelenjeti, su impresivne dizalice “Molo Longo”.

Najveći grad na dalmatinskoj obali, Split, će ozelenjeti fontanu na Rivi, ispred Prokurativa. U Zadru će se ozelenjeti najpoznatija gradska znamenitost, Crkva sv. Donata. Dubrovačka palača Sponza na kraju Straduna će također biti u zelenoj boji za ovu proslavu.

Ozelenjavanje će se dogoditi u nedjelju, 17. ožujka u 18:30.

Sa svojim rekordnim sudjelovanjem, Hrvatska je ponovno pokazala da je veza između Irske i Hrvatske svake godine sve jača.