GLAZBENO ČUDO IVE POGORELIĆA u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zagrebu

Piše: Jurica Ilić | Foto: Darinka Ilić

Dva recitala u dva dana u akustično vrlo dobroj crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Novoj Vesi, održao je naš glazbeni velikan – pijanist Ivo Pogorelić, a sve u sklopu 27. Festivala orgulja Heferer.

Maestro Pogorelić u ekskluzivnom razgovoru za HRT rekao je kako je odlučio doći na ovaj festival budući da je s obitelji Heferer već dugi niz godina prijatelj.

U svojem intervju za HRT istaknuo je: “Hrvatska je u onom redu zemalja koje zahvaljujući svojoj kulturnoj, ali i religijskoj tradiciji ima mogućnost i povlasticu korištenja sakralnih prostora u kojima je jedan i ovaj u kojem se trenutno nalazimo. Ovaj prostor me zadivljuje skladom i proporcijama. Jako mi je drago što sam ovdje i ovo mi je prvi put”.

Maestra Pogorelića veže dugo gotovo polustoljetno prijateljstvo s obitelji Heferer koja je ovdje prepoznata kao umjetnička radionica koja restaurira i izrađuje glasovire i orgulje.

“Ovdje se ne radi samo o glazbenoj niti koja povezuje, nego i o prijateljskoj. Posebno želim istaknuti da je vrlo dobro kada vas cijene, ali još je važnije kada vas podržavaju”, rekao je.

Ivo Pogorelić je na oba koncerta izveo skladbe velikih autora Schuberta i Chopina, jer kako kaže »njihova glazba odiše snažnim duhovnim porukama i sasvim je logično onda da sam izabrao ovo mjesto da ih podijelim s publikom. Istaknuo je da mu koncert treba i s profesionalnoga stajališta. Ovo je jedna stepenica u održavanju kontinuiteta i održavanju sakupljanja iskustava koji prethode snimanju kompozicija.

Naglasio je da i Schubertovoj i Chopenovoj glazbi nalaze se jako prepoznatljivi korali i apsolutno izražen duhovni podložak u svim tim kompozicijama.

I sad o koncertima. Na oba su bili prisutni brojni pojedinci iz domaće politike, kojima će ovo ostati koncert za pamćenje, a svakako valja spomenuti nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića, koji je, uz ostalo, i sam cijenjen glazbenik i skladatelj, te zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića…

Maestro Pogorelić je jednakom snagom i koncentracijom odsvirao oba koncerta, do zadnje note, čak i u onim trenucima kad je publici već bilo teško i sjediti, a on je istom ljepotom i moći svirao po tipkama klavira.

Možda je upravo na jednom ovakvom mjestu, poput zamalo anonimne zagrebačke crkve najupečatljivija čudesna ljepota i magija sviranja velikog Ive Pogorelića. Oni koji su bili tamo imaju razloga osjećati se dobro i produhovljeno, baš kao u nekom božjem čudu. Zato – Ivo Pogoreliću rado te imamo i zbilja smo ponosni na tvoje umijeće, pa te zato i volimo!

Komentari