GLAZBA: Saša Novak izbacio novi singl i video za pjesmu “Uspomene blijede” [VIDEO]

GLAZBA: Saša Novak izbacio novi singl i video za pjesmu "Uspomene blijede"
Saša Novak nekad i sad | Foto: Press

Saša Novak jedan od najzanimljivijih glazbenika hrvatskog novog vala i jedan od najvažnijih kreativaca. Zadnjih godina živi u Njemačkoj, gdje radi za nezavisnu etiketu “Ohho”

Piše: JURICA ILIĆ

Kad mi je u ruke dospjela nova singlica Saše Novaka “Uspomene blijede”, ostao sam ugodno iznenađen svježinom i potentnošću njegova novog uratka.

Podsjetimo one koji ne znaju, da je Saša Novak jedan od najzanimljivijih glazbenika hrvatskog novog vala i jedan od najvažnijih kreativaca. Svirao je u ranom i sjajnom “Psihomodo popu”, i odigrao presudnu ulogu u njihovom etabliranju na domaćoj rock sceni.

No, kasnije se odmakao od Gopca i društva i zadnjih godina živi u Njemačkoj, gdje radi za nezavisnu etiketu “Ohho”, ali je nedavno nastupio s prijateljima u Zagrebu, pokazujući da mu zagrebačka publika i klupska glazbena scena jednako nedostaju, kao što ih i poštuje…

Napravio je posljednjih godina nekoliko slušanih pjesama, a najnovija bi mogla zavladati našim radio-postajama.

Pjesma “Uspomene blijede”, premda govori o čudnim pojavama, puna je vedre atmosfere i optimizma, prilično iznenađujuće u ovo vrijeme. Prati je i odličan videospot, pa je riječ o punokrvnom ostvarenju.

Sam Saša Novak o tome nam govori ovako:

“Sjedeći u kući, slušajući uvijek iznova koliko je važno biti poslušan upozorenjima o zaštiti i higijeni, neminovno se nameće jedno pitanje: koliko će se promijeniti naš život nakon pandemije? Koliko će se promijeniti svijet? Da li je Korona samo jako ubrzala proces koji je već ionako započeo mnogo ranije?”

O samom nastanku pjesme Saša nastavlja:

“Državna kontrola, umjetna inteligencija, radikalna kretanja, sve su to teme koje su mi prolazile kroz glavu prilikom snimanja pjesme ‘Uspomene blijede’. Muzički izraz dobio je na snazi kroz izvrstan video uradak mog dobrog prijatelja Venka Burčula, produbljujući još više težnju ka odgovoru na pitanje: Kako će izgledati svijet sutra, kakva budućnost očekuje generacije iza nas.”

Čini se tako da je Saša Novak jedan od onih autora koji promišljaju svijet oko sebe i izražavaju se glazbom i to vrlo moderno.

Neuobičajeni muzički izraz, koji je po riječima Saše Novaka simbioza Lady Gage i Rammsteina, zapravo ima svoj logični slijed u albumu „Srebrne svinje“ grupe Psihomodo pop iz davne 1993. godine. Album koji je po mišljenju kritike i najvjernijih poklonika grupe njihovo najbolje i najzrelije ostvarenje produkcijski je oblikovao upravo Saša.

Očigledno okretanje kompleksnijim aranžmanskim zahvatima, ne zapostavljajući pritom dobru radio prezentaciju, osnovne su karakteristike pjesme. Moderna produkcija i izuzetno jaka poruka upakirane u 3 minute mogu biti garancija velike slušanosti na radio valovima, a izuzetan video uradak garantira i gledanost na svim medijima.

Doznajemo i odličnu novost: “Radim na novom albumu koji će se zvati ‘Vraćam se na cestu'”, jednostavno kaže Saša. A mi idemo slušati…

Pogledajte i poslušajte novi spot Saše Novaka:

Komentari