Gartner: Microsoft prvi put lider u vizionarstvu!

gartner-microsoft-lider

Devetu godinu za redom, vodeća svjetska kompanija za IT istraživanja, Gartner pozicionirala je Microsoft kao lidera u izvješću Magic Quadrant za poslovnu inteligenciju (engl. Business Intelligence) i analitičke platforme u 2016.

Istovremeno, Microsoft po prvi puta zauzima vodeću poziciju i u segmentu vizionarstva.

Kao razloge liderske pozicije Microsofta, u Gartneru navode velika unaprjeđenja proizvoda, povećanje marketinških i prodajnih aktivnosti te novo vodstvo kompanije i jasniju, u većoj mjeri vizionarsku, sliku razvoja proizvoda u budućnosti. Za najbolju poziciju u segmentu vizionarstva zaslužna su inovativna rješenja poput brze tražilice koja je povezana s digitalnim osobnim asistentom Cortanom, jaka mreža partnera te rješenja s već ugrađenim izvještajima.

U Gartneru naglašavaju kako Microsoft cloud model utječe na niski TCO (engl. Total Cost of Ownership), što je, uz jednostavnost korištenja i dostupnost visokokvalitetne podrške, jedan od tri glavna razloga zašto se korisnici odlučuju za Microsoft. Uz to, kompanija je nastavila širiti broj i raznovrsnost izvora podataka koje podržava te je pojačala mrežu partnera za razvoj poveznica (connectors) i kreiranje sadržaja koji u sebi već imaju ugrađene izvještaje i kontrolna sučelja (engl. dashboards).

Gartner je visoko rangirao Microsoft u postizanju poslovnih benefita s posebno visokim rezultatima u monetizaciji podataka, poboljšanjima korisničkih usluga i povećanju prihoda te omogućavanju detaljnijeg i boljeg uvida u podatke sve većem broju krajnjih korisnika.

Inače, u fokusu istraživanja je bio analitički alat Microsoft Power BI koji je korisnicma dostupan kao besplatna verzija te PowerBI Pro koji je od nedavno dostupan i kao dio Office 365 Enterprise E5 paketa namijenjenog poslovnim korisnicima. (M. Petković)

Foto: Press