FILMSKA POSLASTICA: Prilika da na velikom platnu pogledate bizarnu ljubavnu priču ‘Divlji u srcu’

Divlji u srcu
Foto: Press

U srijedu, 28. lipnja u 20:30 sati u sklopu programa Kinolektira koji na veliko platno kina Europa donosi odabrane filmske klasike, prikazuje se bizarna ljubavna priča Divlji u srcu (‘Wild at Heart’, 1990.) redatelja Davida Lyncha s Laurom Dern i Nicholasom Cageom u glavnim ulogama nesuđenih ljubavnika Sailora i Lule.

Godina 1990. bila je odlična za kultnog redatelja poznatog po filmovima ‘Plavi baršun’, ‘Čovjek slon’ i ‘Mulholland Drive’ – samo mjesec dana nakon što je TV-serija ‘Twin Peaks’ premijerno prikazana na ABC-u, Divlji u srcu osvojili su Zlatnu palmu na Filmskom Festivalu u Cannesu.

25 godina nakon što je stanovnike dražesnoga sjeverozapadnog gradića Twin Peaks zapanjilo šokantno ubojstvo maturalne kraljice Laure Palmer, kultna serija ponovno je emitirana na HBO-u, a kontroverzni film Divlji u srcu snimljen prema istoimenom romanu Barryja Gifforda o bezuvjetnoj ljubavi Sailora i Lule u međuvremenu je stekao status filmskog klasika.

Sailor je mladić koji je upravo odslužio dvije godine zatvora zbog ubojstva iz nehata, a Lula djevojka čija je čast spašena tim zločinom iz strasti. Lulina majka razjarena je obnovom njihove veze, pa se Sailor i Lula odlučuju na bijeg iz rodne Sjeverne Karoline, na dugu vožnju kabrioletom bez određenog cilja, prema Zapadu…

Tijekom svog putovanja američkim Jugom sreću čitav dijapazon živopisnih likova, od tajanstvene Perdite Durango do zastrašujućeg Bobbyja Perua, koji ih čekaju ondje gdje prestaje cesta. Ova ljubavna priča/film ceste s aluzijama na ‘Čarobnjaka iz Oza’ i filmove Elvisa Presleyja, svojevrsna je camp verzija ‘Romea i Julije’.

Prema Lynchu, glavna tema filma je „pronalaženje ljubavi u paklu“, dok je pisac Barry Gifford pun riječi hvale za ovu „veliku mračnu glazbenu komediju“. Adaptaciju Giffordova najpoznatijeg romana odlikuje Lynchev specifičan redateljski stil upečatljiv po nadrealnim elementima i jedinstvenoj, mračnoj atmosferi kombiniranoj s pomno odabranom glazbom.

Napomena: Za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica kina Europa.