Film koji HTV nije želio: U Zagrebu prikazan “Lov na Gotovinu”

Dokumentarni film autorice Nade Prkačin “Lov na Gotovinu – kronologija zbivanja od 1998 – 2005.” večeras je prikazan u prostorijama Tribine grada Zagreba.
lov-na-gotovinu

Dokumentarni film prati kronologiju događaja izvacima iz televizijskih emisija u kojima su prikazivane reakcije hrvatskih vlada, političkih stranaka, pojedinaca te tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte tijekom potrage za hrvatskim generalom Antom Gotovinom. Prikazivanje filma organizirale su udruge Hvidra Črnomerec i Klub pripadnika specijalne postrojbe Alfa.
Nakon projekcije filma u razgovoru s braniteljima sudjelovala je autorica Nada Prkačin, ravnatelj Hrvatskoga memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor te povjesničar Josip Jurčević.
Ovaj politički dokumentarac započinje viješću iz svibnja 1998. godine da generala Gotovinu Haag želi saslušati, a završava s 8. studenoga 2005. godine kada je Carla del Ponte u Beogradu pobjedonosno objavila da je hrvatski general uhićen i pritom se zahvalila hrvatskoj vlasti na pomoći.
Film je premijeru imao u travnju u Zadru, a tom prilikom je autorica Nada Prkačin objasnila kako je nastao.
“Razlog zbog kojeg sam se prihvatila rada na filmu o generalu Anti Gotovini je taj što kuća u kojoj radim, Hrvatska televizija, to nije napravila. Na dan kad je izrečena oslobađajuća presuda bio je pripremljen prilog kao da će ona biti osuđujuća i to je bio onaj ‘klik’, trenutak kad sam odlučila iskoristiti arhiv s kojim sam radila. Potražila sam snimku gdje je uz ime generala Gotovine prvi put upotrijebljen izraz ‘optužnica’. Bio je to svibanj 1998. godine i tad počinje ‘lov'”, rekla je, kako izvještava Zadarski list, Nada Prkačin.
HTV-ovoj novinarki rečeno je da na Prvom programu HTV-a nema mjesta za dokumentarac koji traje 90 minuta. Ipak, ona je našla put kako bi ga pokazala onima koji su ga željeli vidjeti i koji su sve ove godine ostali uz svog generala i vjerni Domovinskom ratu.
Prkačin je podsjetila na priču o generalovoj slici u zadarskoj Gradskoj vijećnici koja je pojedinim političarima i te kako smetala. Podsjetila je, također i na sramotnu izjavu tadašnjeg predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa: “locirati, identificirati, uhititi, transferirati”.
“Ja sam na dan uhićenja generala Ante Gotovine i njegova izručenja Haškom tribunalu napravila prilog koji je prikazan u večernjim satima, a potom je repriziran ujutro. Gospodin Vladimir Šeks dao si je truda i zivkao sve uokolo tražeći da se taj dio ukloni. Tvrdio je kako on to nije rekao”, prisjetila se Prkačin ističući kako vjeruje da on nije jedini koji bi sad rado povukao izrečeno i koji se zbog svojih riječi srami, a među inima zasigurno da su i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić, Davorko Vidović, Zvonimir Šeparović, Ivo Sanader i drugi.