Festival Zagreb VINOcom u petak i subotu u hotelu Esplanade, zemlja partner Slovačka

Festival Zagreb VINOcom u petak i subotu u hotelu Esplanade, zemlja partner Slovačka
Foto: Marinko Petković

Festival Zagreb VINOcom, 14. međunarodni festival vina i kulinarstva ove godine održat će se u petak i subotu 22. i 23. studenoga u zagrebačkom hotelu Esplanade, a zemlja partner festivala je ove godine Slovačka.

Direktor festivala VINOcom prof. Ivan Dropuljić kazao je i brojni primjeri u Hrvatskoj pokazuju da smo zemlja vinograda, vina i sjajnih vinskih ideja. A jednu od sjajnih vinskih ideja realizirao je ovaj vinski entuzijast, kada je prije 14 godina organizirao prvi Zagreb VINOcom, trenutno najveći i najprestižniji vinski festival ne samo u Hrvatskoj, već u ovom dijelu Europe koji se, već tradicionalno održava koncem studenoga u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Kako se čulo u ponedjeljak na tradicionalnoj konferenciji za novinare VINOcoma, zemlja parter festivala je ove godine Slovačka, koja ima 10.670 hektara vinograda, te godišnju proizvodnju od 600.000 hl vina. Prosječna potrošnja vina po stanovniku iznosi 12,5 litara vina godišnje.

Što se tiče kvalitete slovačkih vina, ove godine Slovačka je u Parizu osvojila 19 zlatnih i 62 srebrene medalje, što je tu zemlju svrstala na treće mjesto po broju prestižnih vinskih nagrada.

Glavni urednik Svijeta u čaši Željko Suhodolnik kazao je da na ocjenjivanje VINOcoma ove godine pristiglo 250 uzoraka vina iz 30 zemalja. Zlatnu medalju osvojila je porečka Agrolaguna za dvije linije Festigije. Badel 1862, pak, bio je blizu zlata sa svojim Korlatom, berbe 2016. godine. Suhodolnik je najavio i dolazak šampiona Bordeauxa, koji će predstaviti rose predikatno vino, izborne berbe 2015. godine.

Novost na VINOcomu je ove godine da će za izložbu vina biti otvoren i hotelski Casiono. Humanitarni dio festivala, posebno njegov gastro dio, ići će u korist akcije Rokotok. Cijena ulaznice za posjetitelje je 200 kn, a sajam je otvoren od 11 do 18 sati. (M. Petković)

Komentari