FESTIVAL PJENUŠACA I JAGODA: Plešivica još jednom oduševila ljubitelje dobrih vina i domaća hrane

Foto: Sandra Brambilla

Piše: Sandra Brambilla

Povodom Svjetskog dana vina koji se obilježava 25. svibnja, jaskanska turistička zajednica u dogovoru s vinarima Plešivice, organizirala je Festival pjenušaca i jagoda koji se održao pretposljednji vikend u svibnju, na otvorenom, u dvorištima vinarija poznatih jaskanskih proizvođača pjenušaca, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Udruga WOW – Women On Wine (Žene i vino) i ovoga puta organizirala je za svoje članice, buduće članice – simpatizerke, kao i za njihovu pratnju, posjet ovom pjenušavom događanju. Za odličnu organizaciju i osmjehe na licima zaslužne su bile naše WOW-ice Manuela Maras i Vlasta Pirnat.

Foto: Sandra Brambilla

Podsjećam kako je Turistička zajednica Grada Jastrebarsko 2019. godine za navedeni Festival primila nagradu Udruge hrvatskih putničkih agencija za kreativnost, inventivnost manifestacije koja vrhunskim pjenušavim vinima i raznovrsnim sadržajem doprinosi promociji turističke ponude, kao i destinacije.

Na plešivičkim plodnim obroncima, koje krasi divna netaknuta priroda, šume i čista kristalna izvorska voda, smjestili su se mozaici vinograda s raznim sortama grožđa, a spojem ekoloških uvjeta proizvodnje, plodonosnog podneblja i velikog ljudskog rada, truda i odricanja stvoreni su uvjeti za proizvodnju tradicionalnih kvalitetnih i vrhunskih vina.

U ovoj manifestaciji sudjelovale su vinarije R. Braje, Dobra berba, Ž. Gregorić, Ivančić – Griffin, Jagunić, Kolarić, Korak, Kurtalj, Šember, Tomac&Bajda, kao i luksuzni hotel Princess koji je ponudio posebne cijene za svoje goste. U podrumima i na obiteljskim gospodarstvima vinara na Plešivičkoj vinskoj cesti posjetitelji su mogli kušati vrhunska vina, ali i tradicionalnu domaću hranu te uživati u prekrasnoj prirodi i vidicima te brojnim drugim sadržajima.

Teško je bilo izdvojiti i posjetiti samo neke od njih, ali za idući put imamo zadatak obići i ostale vinare ovoga plodonosnog kraja.

Posjetili smo Dobru berbu i glavnog i odgovornog za dobru kapljicu, enologa Sašu Štulu koji nas je uveo u svijet vinskih podruma i specijalno za WOW-ice priredio prezentaciju pjenušaca. Njegova supruga Vjekoslava zaslužna je za ukusne plate kojima smo se sladili ispijajući pjenušac Piena. Za dobru atmosferu pobrinuo se DJ.

Na obiteljskom gospodarstvu Franje Kolarića dočekala nas je također, vesela atmosfera, a da nam ništa ne nedostaje pobrinula se njegova supruga Ivana. Kušali smo Franjine pjenušce Coletti, svima dobro poznate i častili se odličnim hamburgerima i platama miješanog mesa, uz opuštajući pogled na prirodu.

Uslijedio je i posjet vinariji Korak. Mladi vinar Josip Korak u ponudi je imao četiri vrste pjenušaca uz neizostavne domaće jagode koje se odlično sljubljuju s pjenušavom kapljicom. Posjetitelji su mogli naručiti platu ili uživati u ukusnim jelima u njihovom fine dining restoranu, u sklopu obiteljske vinarije, kojega vodi perspektivni chef Bernard Korak.

Na kraju smo posjetili Krešimira i Martinu Ivančić iz vinarije Ivančić Griffin gdje smo se osladili njihovim Dark Side pjenušavim vinom, štruklama i odličnim kremšnitama, uz neizostavnu pjesmu i zdravicu.

Spomenimo da su vinari uz svoje ljekovite pjenušave kapljice, nudili i domaće slatke jagode, te raznovrsne druge delicije, kako slatke tako i slane, koje su izradile njihove bolje polovice.

Vina su se mogla kupiti po povoljnim cijenama te smo i na taj način mogli pomoći obiteljskim vinarijama da opstanu i zadrže svoju kvalitetu i tradiciju koju prenose s koljena na koljeno.

S nestrpljenjem očekujemo nove vinske avanture u organizaciji hrvatskih vinara i naših WOW-ica za koje već unaprijed znamo da će biti nezaboravno iskustvo.