FESTIVAL NOVINARSTVA posvećen slavnom reporteru Franji Martinu Fuisu iz Virovitice seli na Brijune

FESTIVAL NOVINARSTVA posvećen slavnom reporteru Franji Martinu Fuisu iz Virovitice seli na Brijune
Foto: Press

Festival novinarstva posvećen slavnom reporteru Franji Martinu Fuisu (Virovitica, 1908. – Plitvice, 1943.), sjajnom novinaru i autoru legendarnih reportaža o malim ljudima (i njihovim velikim problemima), ove se godine održava od 20. do 23. rujna, po prvi put u Fažani i na Brijunima, nakon što su prva tri festivala – Fra Ma Fu – održana u Virovitici i okolici.

Svoje prve uratke u novinama Fuis je potpisivao pseudonimom Fra Ma Fu. Bio je vičan peru jer su njegove pjesme slamale srca obožavateljica, songovi u kabaretskim predstavama nasmijavali publiku, a stripovi za koje je pisao scenarije čitatelje su ostavljali bez daha. Crtao ih je slavni Andrija Maurović, a dosezali su goleme naklade.

Pisao je novele i romane, bio nesuđeni redatelj prvog hrvatskog cjelovečernjeg igranog filma, napisao je i scenarij za kazališnu predstavu, bio je začetnik turističke reportaže u našem tisku, pisao o dalekim nepoznatim mjestima, a u kinodvoranama držao predavanja o krajevima koje je proputovao…

FESTIVAL NOVINARSTVA posvećen slavnom reporteru Franji Martinu Fuisu iz Virovitice seli na Brijune
Foto: Press

Kako bi u reportažama što vjernije dočarao ugođaj, prerušavao se u skitnice i prosjake u Zagrebu, s ribarima veslao do najudaljenijih jadranskih otoka i biciklom proputovao cijelu Hrvatsku. Sve to priskrbilo mu je veliku popularnost za života i epitet legendarni reporter nakon tragične smrti.

Nemirna duha, željan novih poznanstava i spoznaja, s trinaest godina pobjegao je iz rodnog grada s cirkuskom družinom na četverogodišnju turneju po Bugarskoj, Grčkoj i Turskoj. Vratio se kao sedamnaestogodišnjak obogaćen životnom iskustvom, nakon čega je u vojno-mornaričkoj školi u Divuljama stekao zvanje pilota hidroaviona. Njegova pjesnička duša nije mogla podnijeti vojničku stegu pa je kao životni poziv, unatoč velikoj ljubavi spram aviona, odabrao novinarstvo. Živio je burno i kratko. Poginuo je zrakoplovnoj nesreći iznad Plitvica, o kojima je samo nekoliko godina ranije tako nadahnuto pisao.

Sve to, sav njegov stvaralački rad i uzbudljiv život – novinarstvo, književnost, film, kazalište, strip, mašta, avantura, bicikl, avion, i putovanja – učinili su nam se dobrom podlogom za multimedijalni festival, priredbu kojom ćemo baštiniti Fuisovo djelo, predstavljati recentno stvaralaštvo i poticati mlade. Festival ove godine u brojkama izgleda ovako: 100 novinara iz Lijepe naše i regije, 20 događanja, 15 gostiju …

Cilj Festivala je očuvanje reportaže, kraljice novinarstva, kao vrste koja je sve manje zastupljena u medijima u onom obliku kako je to Fuis radio.

Fra Ma Fu festival na ulice i trgove donosi atraktivne programe, izložbe, promocije, projekcije filmova recentnih hrvatskih i inozemnih autora. Osim toga, organiziramo i radionice u kojima naši suradnici gostima, građanima svih uzrasta i turistima otkrivaju male tajne stripa, animacije i fotografije. Obrazujemo mlade, još neafirmirane, novinare i studente na novinarskoj radionici uz mentorstvo vrsnih predavača. Na našim okruglim stolovima i panelima propitkujemo aktualne društvene teme i stanje u novinarstvu, posebno kada je o reportaži riječ.

Fra Ma Fu festival pokrenuli su 2015. godine Hrvatsko novinarsko društvo i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje, upriličivši ga u Virovitici, Franjinom rodnom gradu. Realiziran je uz potporu Grada Virovitice, Turističke zajednice Grada Virovitice i Hrvatske turističke zajednice te uz pomoć nekoliko donatora i sponzora.

Već nakon prvog izdanja Fra Ma Fu festivala, direktor Goran Gazdek dobio je nagradu Europske federacije turističkih novinara Povelja F.E.S.T., utemeljenu 1981. godine u Rimu. Nagrada se dodjeljuje pojedincima za njihovu izvornost.

Ovo nije prvo festivalsko prisjećanje legendarnog Fuisa. Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća Strip club 85 iz Virovitice pokrenuo je u tom gradu Dane stripa. Održano je pet izdanja Dana stripa, a na tim tradicijama, Davor Schunk je 2009. godine organizirao Festival stripa Fra Ma Fu koji je okupio kremu hrvatskog stripa, ali živio je samo jedno ljeto. (M. Petković)