FER-ovci izradili aplikaciju točniju od ZET-ovih displeja, ZET je ugasio

ZETcheck android aplikacija koja pokazuje stvarno i točno vrijeme dolaska ZET-ovih tramvaja i autobusa, i koja je u samo nekoliko dana ostvarila nekoliko tisuća preuzimanja, više nije u funkciji, piše Večernji list.

zet2201-2

Naime, mladi i sposobni student FER-a Ivan Jurin, uz pomoć pet svojih kolega, prije više od mjesec dana osmislio je aplikaciju, kazao ju je opisao, pouzdaniju i bolju od ZET-ovih displeja jer u sekundu prikazuje vrijeme, pa samim time olakšava korištenje javnog prijevoza i što je najbitnije – smanjuje kašnjenje.

Iz ZET-a pak novu aplikaciju nisu pohvalili, već kažu da su autori aplikacije neovlašteno koristili izvor informacija od tvrtke koja im održava sustav i tako narušavali njihov rad.

„Ubrzo nakon što je aplikacija postala dostupna široj javnosti, zabilježeno je opterećenje poslužitelja koji sustav koristi, a u postojećoj konfiguraciji sustav nije predviđen za takvu namjenu. ZET je vlasnik informacija, ali ne i protokola kojim su se informacije distribuirale vanjskim korisnicima“, istaknuo je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić. Tvrtka koja održava sustav onemogućila je stoga jučer pristup neovlaštenim aplikacijama.

„Mi smo im se javili jer smo htjeli surađivati, ali rekli su nam ‘ne’. Postavili su šifru na server i podaci više nisu javni“, komentirao je autor aplikacije Ivan Jurin te dodao kako je svjestan da je ZETcheck djelomično remetio rad servera zbog velikog broja korisnika, ali smatra, kaže, da to ne bi bio problem ako ZET nabavi jači server.

Aplikacija se, podsjetimo, mogla besplatno preuzeti u Google Play trgovini, obuhvaćala je 1600 stanica, sve dnevne i noćne linije, a sudeći prema reakcijama korisnika i odličnoj ocjeni na Google Playu, u kratkom je roku postala jedna od najpopularnijih kada je riječ o javnom prijevozu.