FAŠNIKI PREUZELI KLJUČEVE GRADA: Evo što nas čeka tijekom tjedan dana njihove ‘vlasti’

Fašnik i Kurenti u Zagrebu
Foto: Zagreb.hr

U auli zgrade Gradske uprave  je nastupom Fašničke hajdučije fašničke povorke KUD-a Prepuštovec najavljena manifestaciju Fašnik vu Zagrebu, a gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je toj veseloj družini simbolično, na tjedan dana predao ključeve Grada.

Fašničkoj hajdučiji su se pridružili u tradicionalnim narodnim kostimima ptujski Kurenti koji svojim plesom prizivaju proljeće i pozitivnu energiju i koji nas u zagrebačkoj Gradskoj upravi već godinama upoznavaju s vlastitim fašničkim običajima, a predvodio ih je ptujski gradonačelnik Miran Senčar.

“Pozivam sve Zagrepčane da u nedjelju dođu u najstariji slovenski grad – Ptuj i dožive naš karneval – 57. Kurentovanje u Ptuju na kojem se svake godine okupi preko tri tisuće maskiranih osoba te 40 – 50 tisuća ljudi”, rekao je gradonačelnik Senčar, naglasivši kako je to priredba od izuzetnog značaja za njihov turizam, a kojom otvaraju i sezonu festivala.

Fašnik i Kurenti u Zagrebu
Foto: Zagreb.hr

“Gromoglasna zvonjava ptujskih Kurenta svake godine donosi i obilje dobre volje!”, rekao je gradonačelnik Bandić izrazivši nadu da će se narednih dana, zahvaljujući karnevalskom raspoloženju, svi dobro zabaviti.

S fašnikima je u posjet Gradskoj upravi stigao i Branko Brumen, potpredsjednik Federacije europskih karnevalskih gradova, najveće europske i globalne karnevalske organizacije koji je istaknuo: “Hrvatska ima jako značajnu ulogu u toj federaciji, Rijeka i Ludbreg su značajni članovi, a Zagreb još treba ispuniti uvjete, naglasivši da Zagreb treba ispuniti logističke i organizacijske uvjete koji vrijede za sve europske karnevalske gradove. Na ovogodišnjoj generalnoj skupštini Federacije, što će se u svibnju održati na Malti, bit će prihvaćeni novi članovi. Vjerujem da će biti prihvaćena i aplikacija Zagreba, za što ću sam dati preporuku. Federacija broji više od 600 članova, koji su podijeljeni u četiri različite kategorije.”

Fašnik i Kurenti u Zagrebu
Foto: Zagreb.hr

“Karnevali su osnovani na turističkoj baštini – kod nas su to Kurenti, koji uskoro ulaze pod zaštitu UNESCO-a, a u Hrvatskoj su to Zvončari”, zaključio je Brumen.

Fašnička hajdučija i Kurenti su nakon nastupa u Gradskoj upravi krenuli na Trg bana Jelačića kako bi svoj karnevalski program predstavili Zagrepčanima.

Fašnik i Kurenti u Zagrebu
Foto: Zagreb.hr

Josip Lipar, predsjednik KUD-a Prepuštovec i organizator Fašnika vu Zagrebu je najavio da će se zagrebački karneval održavati na Trgu bana Jelaćića od 22. do 28. veljače.

Manifestacija će se odvijati po sljedećem programu:

22. veljače
Pohod urotnika i elitne garde “Nezavidno-ovisno-Sesvetske Republike Grada Zagreba”,tj, “fašničke hajdučije” na Gradsku upravu u cilju svrgavanja aktualnog gradonačelnika (i vlasti) te preuzimanje ključeva Grada, a time i odgovornosti vlasti.

25. veljače
Okupljanje fašničkih istomišljenika organiziranih u fašničke grupe i skupine iz raznih gradova Hrvatske (u znak podrške) na Trgu maršala Tita uz formiranje velike “fašničke povorke” te pohod na prosvjed na Trg bana Josipa Jelačića gdje će se na pozornici sve skupine i predstaviti.
Popodne, uvečer i dugo u noć urnebesna proslava dobivene vlasti uz ludu zabavu u grijanom “fašničkom šatoru”.

26. veljače
Potpora “fašničkoj vlasti”, najmlađih fašnikof okupljenih i pristiglih iz raznih vrtića i osnovnih škola, KUD-ova, plesnih grupa i sekcija, a sve uz svesrdnu pomoć teta, baka i mama, tj taj dan je “Dječji fašnik”.

28. veljače
Okupljanje “elitne garde” (ulizica i špijuna) “fašničke hajdučije” u večernjim satima na Trgu bana Josipa Jelačića, te lociranje, identificiranje, hapšenje i privođenje “fašnika” uz hitno, brzinsko i općepravedno procesuiranje i suđenje, možemo nagađati i predvidjeti jedino pravičnu presudu, te ju izvršiti u 19:50 “kurenjem fašnika” tik do spomenika banu Josipu Jelačiću.

Komentari