Eurosong: Rusija i Azerbajdžan pokreću istragu zbog “ukradenih“ glasova

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je u utorak da je predstavnici njegove zemlje na finalnoj večeri Eurosonga protekloga vikenda ukradeno deset glasova.

dina

Na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije, koje se održalo u Švedskoj, ruska je predstavnica Dina Garipova osvojila peto mjesto sa 127 bodova te od Azerbajdžana nije dobila ni boda. Azerbajdžanski je predstavnik, pak, osvojio drugo mjesto na natjecanju. Azerbajdžanski su dužnosnici odmah reagirali i slučaj pripisali grešci, te tvrde da su ruskoj predstavnici dodijelili deset bodova.

„To što nam je ukradeno deset bodova, ne čini nas sretnim, prije svega glede organizacije događaja“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, a koju je zajedno s azerbajdžanskim ministrom vanjskih poslova Elmarom Mamadjarovom održao nakon njihova sastanka u Moskvi. Time je naznačio kako krivnju za propust ipak pripisuje organizatorima, a ne Azerbajdžanu.

Azerbajdžanski veleposlanik u Moskvi rekao je da je predsjednik Ilham Alijev nadležnima naložio da otkriju što se dogodilo, sugerirajući da su se glasovi izgubili tijekom prebrojavanja u Njemačkoj. ‘Iskreno se nadamo da ovaj slučaj, koji su vjerojatno izazvale neke skupine, neće baciti sjenu na bratske odnose naroda Azerbajdžana i Rusije’, rekao je Guliyev.

Lavrov je također istaknuo i da su se dvije države dogovorile kako će ‘koordinirati zajedničke napore kako bi osigurale da ova nečuvena akcija ne ostane bez odgovora’.