Eurosender pomaže Djedu Mrazu dostaviti darove na vrijeme

Djed Mraz
Foto: pixabay.com

Djed Mraz već stoljećima svakog prosinca donosi očaravajući osjećaj iščekivanja i radosti u domove diljem svijeta. Njegov zadatak je staviti osmijeh na svako lice, a isti zadatak ima i Eurosender, jedan od vodećih europskih rezervacijskih sustava za dostavne usluge.

Isporučivanje poklona svima u jednoj noći je za Djeda Mraza veliki stres, jer on u tome mora svaki put uspjeti. Zato Eurosender želi pomoći Djedu Mrazu i osloboditi ga od stresa, kao i od tereta njegove velike, teške vreće ispunjene igračkama, a to čini pronalaženjem rješenja za brže i učinkovitije isporučivanje darova iz Djedičinog logističkog centra u Laponiji.

Tako je tvrtka Eurosender u prosincu već sve pripremila: rute su izračunate, a njezini vilenjaci, davatelji usluga dostave, napravili su završne provjere svoje logističke flote te je sve spremno za izvršenje najvažnije misije u godini – dostavu svih darova svoj djeci na vrijeme.

No, što je sve potrebno za dostavu svih poklona u jednoj noći?

Mnogi su matematičari dali izračune koji umanjuju čaroliju Božića i kojima se tvrdi da je nemoguće da Djed Mraz dostavi darove svakom djetetu na vrijeme. Da bi u tome uspio, morao bi putovati nekoliko tisuća puta brže od brzine zvuka. Za usporedbu, prosječna brzina soba je 60-80 kilometara na sat i to bez povlačenja teških saonica punih igračaka i s težinom Djeda Mraza.

Kad bi Djed Mraz povjerio dostavu darova za djecu dostavnim tvrtkama, morao bi zaposliti vojsku dostavljača jednaku broju stanovnika grada Catanije u Italiji.

Koliko djece čeka darove Djeda Mraza?

U svijetu je otprilike 1,9 milijardi djece u dobi do 14 godina. Oko 400-500 milijuna djece odrasta u kršćanskoj religiji, pa očekuju posjet Djeda Mraza.

U Europi postoji oko 5,6 milijuna kršćanske djece. Pretpostavimo da su sva djeca u svijetu na “dobroj“ listi Djeda Mraza i trebaju dobiti dar umjesto grumena ugljena koji je za one zločeste. Tada dobivamo broj od oko pola milijarde paketa koji se isporučuju u jednoj noći.

Različite vremenske zone mogu pomoći Djedici da dobije malo na vremenu ako putuje od istoka prema zapadu. Isto tako, neke zemlje slave Božić 6. siječnja što bi mu također dalo malo više vremena za isporuku darova.

Tisuće tona darova

Pretpostavimo da je težina jednog dara 1 kilogram. To znači da bi ukupna masa svih pošiljki pohranjenih u logističkom centru Djeda Mraza u Laponiji bila čak 500.000 tona. Ili još jednostavnije, pretpostavimo da je u svakoj od 24 vremenskih zona na Zemlji, broj djece koji čekaju darove 20,83 milijuna.

Broj potrebnih zrakoplova

Ekspresna flota Djeda Mraza bi trebala istovremeno dostaviti teret težak 20.833 tone.

To znači da bi u isto vrijeme poletjeti trebalo:

– 186 zrakoplova modela Boeing 757-200 kapaciteta otprilike 112 tona
– ili 148 jumbo jet zrakoplova Boeing 747-8 kapaciteta otprilike 140 tona.

Globalno bi broj zrakoplova potrebnih za isporuku bio 4.464, što je gotovo jednako ukupnom broju zrakoplova kojih koristi deset najvećih putničkih zrakoplovnih kompanija u svijetu, a to je 4.846.

Dostavni centri

Dostavni centri, u kojima bi se u svakoj vremenskoj zoni sortiralo gotovo 21 milijun pošiljki, trebali bi imati mogućnost sortiranja 30-40 tisuća pošiljki po satu. Nakon sortiranja, darovi bi bili razvrstani u kombi vozila. U kombi srednje veličine stane oko 1,5 tona tereta, što znači da bi Djedu bilo potrebno 13.888 vozila i isto toliko vozača. Ukupni broj vozila popeo bi se na brojku 333.312.

Dronovi

Kako bi se u dimnjake ispustile pošiljke, bilo bi potrebno 250.000.000 dronova Parcelcopter kakve koristi DHL, a svaki bi trebao biti kapaciteta nosivosti od 2 kg.

Zaključak

Najveća flota cestovnog prometa trenutačno je u vlasništvu tvrtke UPS, s ukupno 105.000 različitih vozila; od motocikala i manjih dostavnih vozila do teretnih zrakoplova. Kad bi UPS preuzeo dostave Djeda Mraza, bilo bi potrebno 27 dana za dostavu svih božićnih darova.

Svake godine postoji stalan porast broja pošiljki kojih dostavne tvrtke moraju dostaviti za Božić. One pokušavaju raditi isto što radi Djed Mraz tj. dostaviti prema obećanju. Međutim, kalkulacije pokazuju da je to nemoguće učiniti u jednoj noći.

Eurosender uzima dio Djedove čarolije

Nekakva čarolija postoji u Djedovoj preciznosti, finoći, mašti i emocijama. Pitanje je mogu li dostavne tvrtke imati te osobine i održati čaroliju?

Eurosender je uspješno posudio dio Djedove čarolije kako bi dostavio darove na vrijeme. Udružio se s najuglednijim međunarodnim dostavnim tvrtkama i ujedinio snage za brzu i učinkovitu isporuku svih darova. Kako bi se Eurosender uspješno nosio s visokim volumenom isporuka tijekom mjeseca prosinca, odabrao je dostavne tvrtke s najnaprednijim tehnološkim mogućnostima i najvećim kapacitetom za zadovoljenje potreba kupaca.

Eurosender je dostave tvrtke pretvorio u Djedove najkorisnije vilenjake i uspostavio temelj za Djedove ekspresne logističke usluge. U tvrtki Eurosender dobro znaju da će svaki dar rezultirati osmjesima na licima djece i odraslih i vjeruju da će, zahvaljujući proširenoj mreži dostavnih tvrtki, ovaj posao odraditi jednako dobro kao Djed Mraz.

Inače, Eurosender je priznat internetski rezervacijski sustav za međunarodnu uslugu slanja pošiljki, i po 70 posto nižim cijenama od uobičajnih,  unutar Europske unije. (M.Petković)

Komentari