Filmom “Ernest i Celestina” otvoren Animafest

ernest-iProjekcijom animiranog filma “Ernest i Celestina” u kinu Europa otvoreno je dugometražno izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, u čijem će se Velikom natjecanju do 9. lipnja za nagrade boriti devet filmova recentne svjetske umjetničke animirane produkcije.
Većina filmova izabranih za konkurenciju crtani su rukom, a tematski se mogu podijeliti na one nastale prema stripovima i slikovnicama te dokumentarne.
Tu su britanski “Autobiografija lažljivca: Neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu”, japanski animirani filmovi “Djeca-vukovi” i “Tatsumi”, španjolski “Bore” snimljen prema stripu “Paca Roce”, talijanski “Pinokio”, francuski “Slika”, francusko-belgijski “Usvajanje je odobreno” i američki “Duhovi prošlosti”.
Pred nama je ulazak u Europsku uniju, nova etapa za Hrvatsku i Zagreb, a animacija je još od Zagrebačke škole crtanog filma jedan od glavnih hrvatskih aduta, rekao je na večerašnjem otvorenju umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić.
Animafest je jedan od nekoliko najvažnijih festivala u svijetu, pa je na nama da taj uspjeh s puno predanosti, rada i ljubavi prenosimo dalje, naglasio je.
Pozvavši publiku da prati festivalska događanja, producentice Vjera Matković i Olinka Vištica zahvalile su svima koji podupiru Animafest. Izrazile su nadu da će njihov primjer društvene odgovornosti promijeniti percepciju da su film i animacija samo prostori kreativne slobode, kulturne razmjene ili pak razonoda za dokone, već su i prava gospodarska djelatnost koja pravilnim poticanjem pridonosi razvoju društva.
Festival je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, nakon čega je jedan od autora belgijsko-francuskog filma “Ernest i Celestina” Benjamin Renner najavio projekciju tog nagrađivanog filma koji je napravio s Vincentom Patarom i Stephaneom Aubierom. Renner će sutra u Medijateci Francuskog instituta sudjelovati u programu “Razgovori s autorima”.
Uz konkurenciju, Animafest donosi niz programa s ukupno 70-tak filmova.
U Svjetskoj panorami prikazat će se, među ostalim, trilogija Dona Hertzfeldta “Kakav divan dan”, a program “Majstori animacije” donosi presjek suvremenog i klasičnog norveškog animiranog filma u povodu 100. godišnjice norveške animacije.
Za djecu i mlade prikazat će se dvanaest dugometražnih filmova, dok je u povodu hrvatskog ulaska u EU priređen program “Was ist Europa?”, koji prikazuje, među ostalima, švedski film “Tito na ledu”, animirano putovanje po zemljama bivše Jugoslavije.
“Animafest” je počeo već jutros u Cineplexx Centru Kaptol, projekcijom estonskog filma “Lota i tajna Mjesečevog kamena”, a danas su prikazani i prvi filmovi ponajboljih europskih kratkometražnih ostvarenja u programu “Cartoon d’Or”.
U okviru popratnog programa u Galeriji Forum postavljena je interaktivna izložba nezavisno produciranih videoigara “Level Up!”, u Galeriji ULUPUH izložba crno-bijelih stripova “Alois Nebel: moj život”, a na Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti prikazuje šesnaest animiranih radova.
O najboljim filmovima s ovogodišnjeg festivala odlučivat će tročlani žiri u kojem su Darko Bakliža, Chris Robinson i Gunnar Strom.