EPIDEMIOLOG UPOZORAVA: Korona se počela efikasnije širiti, nećemo se brzo vratiti ispod 300 zaraza dnevno

Branko Kolarić
Foto: Screenshot HRT

Od početka epidemije do danas u Hrvatsko je zabilježeno 22534 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih su 344 preminule!

U posljednja 24 sata zabilježena su 793 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3562, priopćio je stožer Civilne zaštite.

Među njima je 439 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Preminulo je 10 osoba.

Epidemiolog Branko Kolarić, član Znanstvenog savjeta Vlade, jutros je u emisiji Hrvatskog radija u Mreži Prvog izjavio kako imamo porast broja zaraženih “koji je sada zabrinjavajući”.

“Porast je pokazatelj da se bolest počela efikasnije širiti. Krenuli smo pomalo u zatvorene prostore, a već imamo ovakav porast#, rekao je Kolarić.

“Nove mjere su donesene, nisam optimističan da ćemo se brzo vratiti ispod 300 ili 100, što je bila želja i nastojanje prije jesenskih mjeseci kako bi se epidemija manje efikasnije širila pa bi ju bilo lakše kontrolirati”, dodao je Kolarić.

Andreja Ambriović Ristov s Instituta Ruđer Bošković, također članica Znanstvenog savjeta Vlade, rekla je kako se epidemija zahuktava, nije još u eksponencijalnoj fazi rasta, ali ako se ne budemo pridržavali mjera moglo bi nam se to lako dogoditi.

“Ako broj novozaraženih nastavi rasti, ići će se sa strožim mjerama. Svi smo mi odgovorni da živimo još do pojave cjepiva, a na koji ćemo način živjeti ovisi o tome kako ćemo se svi zajedno ponašati”, rekla je Ambriović Ristov.

Kada se očekuje prvo cjepivo? “Najoptimističnija procjena je da će barem jedno cjepivo biti odobreno do kraja godine”, rekla je Ambriović Ristov te napomenula kako to “ne znači da će cijepljenje početi dan iza”.

“Treba se pripremiti dovoljan broj doza. Hrvatska je dogovorila velik broj doza i dobivat ćemo ih ujednačeno. Sve članice EU-a cjepivo će dobivati u istom trenutku. Cijepljenje mora ići po određenom redoslijedu. Prvo se cijepe zdravstveni radnici, potom ugrožene skupine (kronični bolesnici, onkološki bolesnici, starija populacija) i nakon toga ide cijepljenje opće populacije. Nadam se da će to omogućiti kontroliranje širenje bolesti, a možda, bilo bi krasno jednom u budućnosti, radicirati bolest (iskorijeniti op. a.), no do toga je još daleko. To je najoptimističnije. Najpesimističnije je da to sve bude odgođeno za tri ili šest mjeseci”, rekla je Andreja Ambriović Ristov.

Ipak, po njenom mišljenju, cjepivo prije moglo biti odobreno na rano proljeće nego krajem ove godine.

Komentari