ENOGASTRO: Pizza i pjenušac – idealni vikend ručak!

ENOGASTRO: Pizza i pjenušac – idealni vikend ručak!
Foto: Julio Frangen

U restoranu Rosetina održala se neuobičajena enogastro radionica projekta Abeceda finih zalogaja na slovo P: pizza & pjenušac u podne, kao jedan od promotivnih pjenušavih događaja Salona pjenušavih vina Zagreb, na kojem su se predstavili ponajbolji pjenušci Hrvatskog zagorja.

Radionicu je vodila prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb uz Ines Logožar, vlasnicu Rosetine, restorana unutar trgovačkog centra Fashion Outlet Roses.

ENOGASTRO: Pizza i pjenušac – idealni vikend ručak!
Foto: Julio Frangen

Spoj „Pizza & pjenušac“ pokazao je sudionicima radionice da je za vrhunski užitak potrebno samo malo kreativnosti i volje – te da se, nakon radionice, polaznici i sami mogu okušati u pjenušavim kombinacijama s pizzom. Na jelovniku je bilo pet sljedova i sedam pjenušaca renomiranih zagorskih vinarija Vuglec, Petrač i Bolfan.

Nakon aperitivnog pjenušca Vuglec extra brut (cuvée više sorti – chardonnay, belina, kraljevina, graševina, rajnski rizling i silvanac) i predstavljanja ponude Rosetine – prvi slijed ponudio je najpoznatiju talijansku pizzu Margheritu uz novi ružičasti pjenušac vinarije Petrač Bregh rosé.

Tom je prigodom i spomenuta priča o nastanku pizze Margherite koja u tri osnovna sastojka (ekstradjevičansko ulje, mozzarellu „di bufala“ i rajčice San Marzano) daje puno.

Talijani kažu da je prva pizza nastala oko 1600. godine, tada je bila začinjena tek češnjakom, masti i soli, a u 19.st dolazi do „povijesnog braka“ rajčice s mozzarellom kada u Napulju pizza-majstor Raffaele Esposito spravlja pizzu za kraljicu Margheritu, ženu kralja Umberta I, u bojama taljanske zastave #verdebiancorosso.

Talijani uz Margheritu preporučuju rosé, pa je ova kombinacija bila svima privlačna i ukusna.

U drugom slijedu, uz Zagorsku pizzu (rajčica, mozzarella, špek, ružmarin, ulje sa češnjakom) spojen je odležani pjenušac vinarije Vuglec – Baronial brut (na bazi chardonnaya s dodatkom graševine, zelenog silvanca i zagorskih belina), kompleksniji, jači, šampanjastih nijansi – Zagorska pizza mu je bila dobra pratnja.

Treći slijed bila je pizza sa četiri vrste sira Quattro formaggi (rajčica, mozzarela, parmezan, gorgonzola, gouda, maslinovo ulje, bosiljak) uz puni, zaokruženi i kremozni pjenušac Centurion Gold Bolfan, blanc de blancs.

Četvrti slijed podsjetio je na more – klasična „morska“ pizza Frutti di mare (rajčica, mozzarella, plodovi mora, maslinovo ulje s češnjakom) spojena je s Petračevim bijelim pjenušcem BregH blanc de blancs. Dobra, ukusna i fina kombinacija.

Peti slijed otvorila je Rozalia Vuglec, pjenušavo ružičasto vino od frankovke i crnog pinota – koja je okusom, mirisom i bojom pratila pizzu Rosetinu (rajčica, mozzarella, pršut, maslinovo ulje, svježa rikola, cherry rajčice, parmezan)!

Šesti slijed su bili deserti – kreme od crne i bijele čokolade i „Rapsodija Rosetina“, tijesto pizze uz preljev od čokolade i Nutelle s jagodama i Jasminka, pjenušavo slatko vino nastalo u suradnji dviju vinarija Vuglec i Bodren.

Vino je nastalo od 50% Chardonnaya s dodatkom graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca. Odležava na kvascima približno 5 godina. Dodatkom ledenog vina Bodren kao ekspedicionog likera, ovaj pjenušac dobiva medne i botritisne note koje su pratile lijepo desert.

Iznenađenje za kraj – prvi crveni zagorski (i hrvatski crveni pjenušac od sorte cabernet sauvignon) iz 2010. godine, iz arhive vinarije. Iako nije bio namijenjen dugom odležavanju, kao eksperimnt vinarije, životni mu je vijek dug, prevladavaju „starije, tercijarne“ note, ali i dalje ima dobru pitkost i postojane mjehuriće. (M. Petković)