EN PRIMEUR 2019: Istarski vinari u hotelu Esplanade predstavili sjajne malvazije

EN PRIMEUR 2019:  Istarski vinari u hotelu Esplanade predstavili sjajne malvazije
Foto: Tomislav Smoljanović

Više od šezdeset istarskih vinara predstavilo je sjajne malvazije na tradicionalnom En Primeuru u zagrebačkom hotelu Esplanade, a njima se i ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak vinara Bregovite Hrvatske, iz Zeline.

Predsjednik Vinistre Nikola Bevenuti kazao je da najveći broj vinara do sada na En Primeuru potvrđuje da ova jedinstvena manifestacija, koju smo prvi puta organizirali još 2012., iz godine u godinu raste. Raduje me što nam svake godine dolazi i sve veći broj ugostitelja, sommeliera, distributera, ali i ljubitelja vina, njih više od 700, koji uživaju u malvazijama iz svih dijelova Istre. Ovo je jedinstvena prigoda da se na jednom mjestu upoznaju sa karakteristikama nove berbe, a ova 2018. dala je vina velikog potencijala i visoke kvalitete.

EN PRIMEUR 2019:  Istarski vinari u hotelu Esplanade predstavili sjajne malvazije
Foto: Tomislav Smoljanović

“Rast ugleda naših vina sada se već može vidjeti i kroz brojke. Izvoz vina porastao je za više od 22 posto u prvih deset mjeseci prošle godine u segmentu vina više cjenovne kategorije”, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Mladim malvazijama oduševljen je i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba koji je tradicionalno došao pozdraviti istarske vinare, a podršku je dao i Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.

“I ovom prigodom sam se uvjerio da u Istri nema loših vina. Danas možemo pričati samo o dobrim i još boljim malvazijama. Naša je tehnologija na svjetskoj razini, a i istarski vinari su redom školovani i kontinuirano se educiraju, što je izvrsna nadogradnja na tradiciju koju imamo u vinarstvu. Jedino po čemu se malvazije razlikuju su nijanse koje im daje terroir, odnosno položaj s kojeg dolaze”, istaknuo je Pinzan, a upravo se o terroiru govorilo na radionici koja se već drugu godinu održava u sklopu ove manifestacije.

Enolog dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, predstavio je devet malvazija s pet različitih dijelova poluotoka te zaključio kako se u mladim malvazijama odražava tipična sortna boja i aroma s dominantnim voćnim mirisima, a zahvaljujući pogodnim meteorološkim uvjetima, vrhunskoj tehnologiji i umijeću istarskih vinara ove će se godine piti odlična vina – na radost ljubitelja najpoznatije istarske sorte.

Nagrađivani vinar iz Nedeščine kod Labina Licul Romeo, kazao je da je malvazija i teran dosegnuli vrh u proizvodnji, te sad samo od godine, a prošla je bila dobra, ovisi kakva će biti vina u Istri. Romeo malvazija s 7,5 ha bila je jedna od devet predstavljeni, a sve ih krasi zelenkasta boja, svježina i umjerena voćnost. (M. Petković)