Električni romobili sve veći problem u Beču, najavljeno uvođenje strožih pravila

E-skuteri sve veći problem u Beču, najavljeno uvođenje strožih pravila
Foto: Pixabay

Od travnja sljedeće godine vrijedit će stroža pravila za iznajmljene električne romobile u glavnom gradu Austrije, najavila je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein.

Nove mjere trebale bi riješiti probleme poput velikog broja e-romobila u centru grada i neodgovornog ponašanja korisnika iznajmljenih romobila koji ih ostavljaju na pločnicima i uz zidove zgrada zbog čega je Beč dosad zaprimio više od tisuću pritužbi građana.

Tako će se električni romobili u budućnosti moći parkirati samo na pločnicima širine najmanje četiri metra, pri čemu neće smjeti biti oslonjeni na kuće ili zgrade. Izdat će se i pravila za ujednačenu raspodjelu e-romobila za najam na gradskom području. U tu će svrhu Beč biti podijeljen na tri zone, a u svakoj od njih tvrtke za iznajmljivanje imat će na raspolaganju najviše 500 e-romobila.

Osim toga, te će tvrtke radnim danima u roku od dva sata morati ukloniti ili premjestiti nepropisno parkirane romobile, a rok od šest sati vrijedit će noću, nedjeljom i praznicima. Dosad su za to imali četiri, odnosno dvanaest sati. Ako to ne učine, gradske će službe ukloniti e-romobile, a vratit će ih navedenim tvrtkama uz novčanu naknadu.

Tvrtke za iznajmljivanje morat će također navesti jasna pravila za korisnike u svojim aplikacijama, a dužni su i automatski ograničiti brzinu romobila ako se vozač nađe u takozvanoj zoni susreta ili pješačkoj zoni u kojoj je dozvoljena vožnja e-romobilom. Osim toga, odredit će se određena područja u gradu u kojima će biti zabranjena vožnja e-romobilima i njihovo parkiranje.

U bečkom okrugu Neubau testirat će se uvođenje posebno označenih fiksnih parkinga za električne romobile, čime se nadaju promijeniti dosadašnje navike korisnika. Ako rezultati budu uspješni, oni će se postaviti i u ostatku grada.

Grad Beč iduće godine namjerava koncesionirati tržište za iznajmljivanje e-romobila. Na području grada trenutno je prijavljeno deset firmi za iznajmljivanje e-romobila koje raspolažu s devet tisuća vozila, što austrijska metropola želi ograničiti.

Važno je da Grad utvrdi određene kriterije kvalitete prema kojima će se donositi transparentne i pravedne odluke o tome kojim će tvrtkama biti dozvoljeno iznajmljivanje električnih romobila, poručila je dogradonačelnica Hebein.