DVORAC LUKAVEC: Mala povijest jedine obrambene utvrde u Turopolju

Dvorac Lukavec
Foto: Merica Mikuličin

Smješten u samom centru Lukavca uz potok Lukavec, kaštel je jedina zidana utvrda u Turopolju koja se podiže u 18. stoljeću odlukom turopoljskih plemića. Ujedno je i centar zbivanja i rada plemenite općine Turopolje.

Prvi put se ova utvrda spominje 1256. godine, ali točna godina izgradnje uistinu nije poznata. Ovaj kaštel prvobitno je drvena utvrda, izgrađena od hrastovine, a dokaz su ostatci drvene palisade i drveni prilazni most.

Dvorac Lukavec
Foto: Merica Mikuličin

Za vrijeme turskih osvajanja, u 15. stoljeću, turopoljski plemići traže pomoć od medvedgradskog gospodara Ivana Tuza koji ovu priliku koristi za osvajanje Lukavca.

Sam kaštel mijenja vlasnike kao i Medvedgrad, zadnji vlasnik je Nikola Zrinski od kojeg dugotrajnim pravnim putem turopoljski plemići napokon dobivaju kaštel. No dobivaju ga u ruševnom stanju te ga 1612. obnavljaju.

Od 1613. tu se održavalo turopoljsko spravišće na kojima se birao župan, a bio je i mjesto na kojem se čuvao se arhiv Plemenite općine Turopolje sve do 1848. kada je prenesen u Tuopoljsku vijećnicu, današnji Muzej Turopolja. Ovdje su se odvijala suđenja vješticama, o čemu svjedoči copernički zatvor u istočnoj kuli, dok je s desne strane bio zatvor za počinitelje teških zločina.

Ovaj renesansno-ravničarski kaštel, okružen vodom te kulama sa 70 puškarnica, svjedoči o snazi i slozi te o plemićkom statusu turopoljske općine. Od početka kaštel ima obrambenu namjenu. Iznad vrata nalazi se grb Plemenite općine Turopolje kojeg drže dva lava.

Ispod tornja na prvom katu nalazila se kapelica Sv. Lucije zaštitnice Turopolja, no od nje su ostali samo zidani oltar i slika Sv. Lucije

Naša poznata književnica Marija Jurić Zagorka dio radnje romana “Kći Lotršćaka” smješta u Turopolje, i u sam kaštel Lukavec.

Kaštel je mjesto na kojem se odvijaju razni događaji vezani uz tradiciju ovoga kraja. Tako se 23. travnja, na dan svetog Jurja, ispred kaštela priređuje velika svečanost. Pali se veliki krijes kojim se slavi dolazak proljeća, a tjera zima. Povijesne postrojbe pucaju iz kubura i topova slaveći Jurjevo.

U svibnju se pak održava Perun fest – festival narodnih priča, legendi i mitova Zagrebačke županije na kojem možete susresti čarobnjake, patuljke, plemiće iz legendi… Zato 26 i 27. svibnja dođite u Lukavec i zakoračite u naše mitove i legende!

Piše: Merica Mikuličin, turistički vodič

Dvorac Lukavec
Foto: Merica Mikuličin
Dvorac Lukavec
Foto: Merica Mikuličin
Dvorac Lukavec
Foto: Merica Mikuličin