Dva automobila u jednom: Volvo Duett slavi 60. rođendan

Četvrtog srpnja obilježava se šezdesetogodišnjica Volvo modela Duett, prvog serijski proizvedenog Volvo karavana koji je označio početak uspješne tradicije Volvo karavana.

volvo-duett

Bilo je to davne 1952. godine kada je koncipiran Volvo Duett – prvi karavanski Volvo model. Mladi inženjer Erik Skoog i njegov mali tim stručnjaka počeli su raditi na stvaranju svestranog automobila na podlozi prijašnjeg modela Volvo 445, koji je bio jednako dobar za transport ljudi kao i za prijevoz najrazličitijih stvari.

Predsjednik Volva Assar Gabrielsson naredio je proizvodnju ovog karavanskog modela sa željom da se bolje odgovori potrebama tadašnjih vozača i da se potakne neprodana zaliha Volva 445. Samo 15 mjeseci nakon njegove inicijalne naredbe, točnije 4. srpnja 1953. godine, na svjetlo dana je izišao prvi Volvo 445 Duett. Njegov prvi kupac i korisnik bio je glavom i bradom Gabrielsson.

Najveći dio proizvodnje obavljao se u Volvo tvronici u Olofströmu. Tamo su sklapane i karoserije, a finalno dovršavanje obavljalo se u tvornici Lundby u Göteborg.

Volvo Duett označio je veliku prekretnicu za Volvo jer je ovaj proizvođač sada mogao ponuditi automobil kako za komercijalne svrhe tako i zadovoljiti obiteljske kupce koji streme nešto luksuznijem automobilu. Duett je koncipiran kao „2 automobila u jednom“ – jedan aspekt automobila služio bi tijekom radnog tjedna dok bi drugi aspekt ovog automobila dolazio do izražaja tijekom slobodnog vremena i vikenda. Otud i njegovo ime – Duett – dva automobila u jednom.

Poput svojeg prethodnika, Volva 445, Duett se također isporučivao i s bazičnim podvozjem za alternativne prerade onih naručitelja kojima je to bilo potrebno, ali se vrlo brzo napustilo ovu praksu. Naime, standardne verzije sa svojim praktičnim rješenjima i izdašnim prtljažnim prostorom (sa ili bez stražnjih prozora) bile su sasvim dobre jer su mogle zadovoljiti sve potrebe kupaca za prijevozom tereta srednje veličine. Bio je to automobil savršen za manje poduzetnike i vlasnike malih biznisa. Različite verzije ovog modela nazvane su i klasificirane kao dostavna verzija, karavanska, kombi i putnička karavanska verzija 210 Duett.

Duett je postao legenda tijekom svojeg života i danas je jedan od najtraženijih kolekcionarskih modela za kojim luduju brojni automobilski entuzijasti. U izvjesnom smislu, bio je to pravi „vučni konj“ jer je mogao izdržati gotovo sve i djelovao je kao da će trajati zauvijek. Imao je i dosta šarma. I danas se dade naći pokoji Duett u upotrebi, kako kod privatnih vlasnika tako i kod manjih poslovnih poduzeća.

Prve verzije ovog modela označivane su brojkom 445 te kombinacijom slova koja je određivala tip i namjenu vozila. Tek je 1960. godine automobil iz temelja prerađen – dodani su vjetrobransko staklo iz jednog dijela i mjenjač sa 4 brzine – te je automobil preimenovan u 210. Dvije godine kasnije dobio je i B18 motor. Duett je bio posljednji Volvov automobil izgrađen na vlastitoj platformi unatoč kontinuiranim tehničkim poboljšanjima. A svoj je izgled iz 1940-tih zadržao i dalje.

Tijekom posljednje godine proizvodnje ovog modela (bilo je to 1969), Švedska je uvela novu zakonsku regulativu o crash testovima pa je Volvo uvidio da dizajn Duett modela sa svojim izgledom iz četrdesetih nikako ne može proći nove testove. Zato je Volvo okončao proizvodnju modela i svi posljednji primjerci završili su u izvozu. Posljednji proizvedeni model, sačuvan za povijest, nosi oznaku karoserije 97299 i može se vidjeti u Volvo muzeju. Izrađen je u tamnoplavoj boji s unutrašnjošću od žućkastosmeđeg vinila. Totalni broj proizvedenih primjeraka Duett modela bio je 97.000, a uz dodatak specijalno proizvedenih verzija karoserije broj se penje na 101.492.

Kada je 1969.prekinuta proizvodnja u gami Volvo modela se u to vrijeme nudilo još dva elegantna i praktična karavana koji su kao i Duett služili poslodavcima kao „vučni konji“. Bili su to Amazon 220 i Amazon 145. I ovi su modeli postali klasici u svojim područjima i ponosni podsjetnici na šezdeset godina dugu i uspješnu tradiciju Volvo karavana.