DRŽAVNA AGENCIJA UPOZORAVA: Internetom opet kruže lažne nagradne igre

DRŽAVNA AGENCIJA UPOZORAVA: Internetom opet kruže lažne nagradne igre
Ilustracija | Foto: Pixabay

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) upozorava građane da je na društvenim mrežama ponovno uočena pojava lažnih nagradnih igara, generiranih kroz lažne stranice trgovačkih lanaca i poznatih brendova.

Trenutno je riječ o brendovima Lesnina, Konzum i Lidl, a čiji navodni organizatori od građana ili sudionika traže dostavu fotografija osobne iskaznice, stoji u priopćenju AZOP-a.

S obzirom na to da u konkretnom slučaju postoji opravdana sumnja u počinjenje kaznenih djela iz čl. 146 Kaznenog zakona (nedozvoljena uporaba osobnih podataka), kao i drugih kaznenih djela, za istraživanje slučaja i procesuiranje počinitelja su nadležni Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo.

Stoga AZOP upućuje građane da, ako su u kontekstu ovih lažnih nagradnih igara proslijedili svoje podatke nepoznatim osobama, slučaj prvenstveno prijave nadležnoj policijskoj postaji.

Agencija za zaštitu osobnih podataka poziva građane na pojačani oprez kada su u pitanju njihovi osobni podaci te da iste ne prosljeđuju nepoznatim kao i nedovoljno poznatim osobama čiji identitet nije moguće prethodno utvrditi.

Također, ako žele sudjelovati u određenim nagradnim igrama, AZOP savjetuje građanima da prije bilo kakvog uključivanja u neku nagradnu igru najprije provjere vjerodostojnost i organizatora nagradne igre, kao i izvor objave, bilo da se radi o internetskim stranicama, društvenim mrežama i slično.

Komentari