Državljani Poljske, Bugarske, BiH, Gruzije, Ukrajine i Moldavije uhićeni zbog krijumčarenja migranata

Ilustracija | Foto: MUP

U noći s nedjelje na ponedjeljak, 10./11. prosinca, policijski službenici koji rade na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta su na području Gline, Siska i Gvozda, u četiri odvojena slučaja spriječili krijumčarenje više stranih državljana.

Policijski su službenici proveli kriminalistička istraživanja nad jednim poljskim, dvoje bugarskih državljana i jednim državljaninom Bosne i Hercegovine koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske, objavila je Policijska uprava sisačko-moslavačka.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, osumnjičenici su uhićeni i dovedeni u službene prostorije policije.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Prema stranim državljanima postupano je prema Zakonu o međunarodnoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Policijska uprava primorsko-goranska priopćila je su njeni policijski službenici su od 7. prosinca do danas spriječili krijumčarenje više stranih državljana.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje nad četiri muškarca, državljanima Gruzije, Ukrajine i Moldavije starosti između 22 i 38 godina.

Utvrđeno je da su osumnjičenici iz koristoljublja, do dogovorenih odredišta prevozili strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku, dok su svi strani državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu.