Država darovala Gradu Zagrebu zemljište za izgradnju žičare, Marić i Bandić potpisali ugovor

Država darovala Gradu Zagrebu zemljište za izgradnju žičare, Marić i Bandić potpisali ugovor
Foto: Zagreb.hr

Grad Zagreb napokon kreće u gradnju Sljemenske žičare, koja je, kako ovih dana podsjećaju mediji i gradska oporba, već trebala biti sagrađena.

Vrijednost projekta je 300 milijuna kuna, a kad on jednom bude dovršen nova žičara vozit će od polazne postaje na lokaciji Dolje, na nadmorskoj razini 276 metara, do zadnje postaje na Sljemenu, na nadmorskoj visini od 1030,42 m. Trasa joj je nešto duža od trase stare žičare, a od stare će se razlikovati i po tome što će imati međupostaje.

Odabran je izvođač radova – tvrtka Pionir, ista ona koja je srušila staru žičaru.

U sklopu priprema za realizaciju ovog projekta danas su ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić potpisali ugovor o darovanju zemljišta za izgradnju Sljemenske žičare koji me, kako priopćeno, Republika Hrvatska daruje Gradu Zagrebu površinu od 7 423 kvadratna metra, u vrijednosti 258.500,000 kuna.

“Današnji ugovor će sigurno ući u kronike Zagreba i u njegovu povijest. Ovo nije običan, tehnički događaj koji u središtu ima samo darivanje. U središtu su ljudi, njihov odnos prema Sljemenu kao plućima Zagreba. Stanovnici Zagreba doživljavaju Sljeme kao svoj dnevni boravak, ali i mjesto iznenađenja za sve brojnije turiste iz svih krajeva svijeta. Žičara neće služiti samo stanovnicima i posjetiteljima Zagreba, već sportašima, skijašima, rekreativcima, znanstvenicima, ljubiteljima prirode”, izjavio je ministar Goran Marić prilikom potpisivanja ugovora.

Gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je ministru Goranu Mariću na suradnji i dodao da će nova žičara biti jedna od najmodernijih u Europi i prava turistička atrakcija. Naglasio je da će njezina će izgradnja smanjiti promet na sljemenskim cestama, ali i izmijeniti izgled Gračana, Šestina, cijelog Zagreba.

“Polažem tečaj za vožnju radnoga stroja bager, jer kad počnu radovi na žičari ja ću onda prvi kopat”, rekao je Bandić obraćajući se medijima, naglašavajući pri tome ne oponaša ruskog predsjednika Vladimira Putina. (Z.E.)