Drama HNK u Zagrebu dobila je još jedno pojačanje

Foto: HNK

Drama HNK u Zagrebu dobila je još jedno pojačanje. Nakon novih angažmana u ansamblu Ive Jerković Oreški i Živka Anočića, novi dramaturg zagrebačkog HNK-a, uz dramaturginju Mirnu Rustemović, je Dino Pešut.

Dino je diplomirao dramaturgiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radi kao praktični dramaturg u Hrvatskoj i inozemstvu sa Selmom Spahić, Frankom Perković, Jernejem Lorencijem, Ninom Rajić Kranjec i drugima. Višestruki je dobitnik Nagrade „Marin Držić“ za najbolji dramski tekst.

Kao dramski pisac bio je pozvan na program Stueckemarkt pri festivalu Theatertreffen u Berlinu (2016.) te na Rezidencijalni program za nove dramatičare u kazalištu Royal Court u Londonu (2019.). Drame su mu prevedene na engleski, njemački, francuski i poljski jezik. Drama (Pret)Posljednja panda ili statika postavljena je u Burgtheateru u Beču (2019.).

S istom dramom osvaja i nagradu “Deutschen Jugendtheaterpreis” (2018.) za najbolji dramski tekst za mlade.

Autor je romana Poderana koljena (2018.) i Tatin sin (2020.), oba u izdanju Frakture. Roman Tatin sin preveden je i objavljen u Sloveniji, Srbiji, Austriji, Italiji i Španjolskoj.