Dr. Mirjanu Damaški uručena nagrada Zaklade Jadranko Crnić za životno djelo

Dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti profesor emeritus dr. sc. Mirjan Damaška, umirovljeni profesor prava sveučilišta Yale, primio je u četvrtak 12. lipnja na svečanosti u Preporodnoj dvorani HAZU nagradu Zaklade Jadranko Crnić za životno djelo.

damaska_nagrada

Kako se navodi u obrazloženju, nagrada mu je dodijeljena za iznimna postignuća u pravnoj struci i osobit doprinos vladavini prava. U svom govoru prof. dr. sc. Mirjan Damaška je kazao da mu je nagrada Zaklade Jadranko Crnić draža i od priznanja koje mu je za životno djelo dala Američka udruga pravnika jer se radi o nagradi koju prima u svojoj domovini, izvan koje živi od 1972. nakon sloma Hrvatskog proljeća. Iako je u hrvatskoj javnosti poznatiji po svom angažmanu na suđenju hrvatskim generalima pred Haaškim sudom i u vezi hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije, prof. dr. sc. Damaška je pravnoj struci najveći doprinos dao u području poredbenog prava. U svom se govoru prisjetio početaka svog bavljenja tom problematikom koja je u konačnici rezultirala knjigom Lica pravosuđa i državna vlast iz 1986. koja je u hrvatskom prijevodu objavljena 2008.

Prof. dr. sc. Mirjan Damaška govorio je i o tome kako je neraskidovo vezan s rodnim krajem, zbog čega redovito čita kajkavsku poeziju Dragutina Domjanića. „Kad izađete iz vlastite sredine, kozmopolitski osjećaji mogu zadovoljiti razumsku, ali ne i emocionalnu dionicu čovjeka. Nastojim biti vjeran svojim izvorima jer inače bih se osjećao kao posljedica bez uzroka“, kazao je prof. dr. sc. Damaška.

Priznanja Zaklade koja nosi ime prvog predsjednika Ustavnog suda dobili su i sadašnja predsjednica Ustavnog suda prof. dr. sc. Jasna Omejec za knjigu Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava – Strasbourški acquis, dr. sc, Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda za knjigu Svjedoci u kaznenom postupku i Vesna Grubić za dugogodišnji uređivački rad u području prava.