Dolenec komentirala odluku suda o mjeri roditelj odgojitelj, govorila je i o mogućem rebalansu proračuna

Foto: Screenshot Facebook

Upitana hoće li današnja odluka u vezi s mjerom roditelj odgojitelj dovesti do rebalansa proračuna, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec je izjavila kako se naknada isplaćuje za mjesec unatrag te su sredstva za svibanj planirana u proračunu, objavio je RTL.

No, ako ne bude odluke suda do tada, morat će razmišljati o rebalansu rekla je te dodala. “Četrdeset milijuna kuna je razlika mjesečno. Novi cijeli vrtić košta toliko.”

Podsjetila je kako je odluka o pomoći roditeljima odgojiteljima revidirana. Kaže kako statistike pokazuju da je od 2016. do 2020. godine, broj živorođene djece pao. Utrošena je pak milijarda i 800 milijuna kuna od 2016. do 2021., a ta cifra je rasla značajno.

Istaknula je kako sredstva za kompenzacijske mjere, odnosno intervencijska mjera od 25 milijuna kuna s ovim nema nikakve veze te kao takva stoji za namjenu za koju je namijenjena, a to je povećanje kapaciteta vrtića.

Upitana što ako će mjera biti proglašena nezakonitom, tvrdi kako bi bio presedan da demokratski izabrana vlast ne može definirati sve novčane naknade. Ova je naknada ista kao i druge koje grad koristi, ističe.

Rekla je i kako je neki broj korisnika izašao iz mjere u posljednim mjesecima, a upitana hoće li se ispričati majkama navodi kako nema izjave ni nje ni gradonačelnika koji govore u negativnom kontekstu o korisnicama mjere.

Što se tiče budućnosti Ivice Lovrića navela je kako je u postupku nova sistematizacija ureda gradonačelnika kojom rade na tome da Lovrića i otpuste