Dokumentarni film “Vukovarski junak Blago Zadro” 18. studenog na Hrvatskoj televiziji

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu 18. studenog na Četvrtom programu (HRT-HTV4) u udarnom terminu od 20:05 sati prikazat će dokumentarni film “Vukovarski junak Blago Zadro”.

Prvi hrvatski general Blago Zadro rođen je 31. ožujka 1944. godine. Taj dan u rodnom Ledincu u Hercegovini dan je sjećanja na legendarnog vukovarskog zapovjednika.

Od svoje desete godine Blago Zadro živio je u Vukovaru, odnosno Borovu Naselju, gdje je i poginuo 16. listopada 1991. predvodeći suborce u obrani kućnoga praga. Malo je junaka Domovinskoga rata koji su tako visoko na Oltaru Domovine, a opet tako malo o njima znamo.

Uz Blagu Zadru u obrani Vukovara i Hrvatske borila su se i dvojica njegovih sinova. Stariji Robert kao dragovoljac je 1992. godine otišao u Hercegovinu te poginuo na Kupresu, ni 50 kilometara zračne linije od rodne kuće svoga oca.

Film Darka Dovranića priča je o obitelji Blage Zadre. Uz suprugu Katicu i majku Milu u filmu govore sin Tomislav te braća Pavo i Stanko. Korišteni su arhivski VHS materijali iz obiteljske zbirke i zbirke Tomislava Merčepa te Hrvatske televizije. O Blagi kao zapovjedniku govore samo njegovi suborci s Trpinjske ceste.