DOKUMENTARNA SERIJA: Upoznajte hrvatske znanstvenike koji su napravili velike karijere u inozemstvu

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak, 27. ožujka na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 20:15 sati premijerno prikazuje novu znanstveno-putopisnu dokumentarnu seriju „AHA!“

Četiri ponedjeljka zaredom upoznavat ćemo hrvatske znanstvenike koji u inozemstvu kroje svoje karijere i doznati jesu li do sada imali svoj „AHA!“ trenutak, što je za njih sreća, kako definiraju uspjeh i što je ono što ih u životu pokreće.

U seriji glumac Ivan Đuričić upoznaje hrvatske znanstvenike koji djeluju na sveučilištima i institutima u inozemstvu. S njima detaljnije otkriva područja njihovog djelovanja, gradove u kojima žive i koji su ih oblikovali, ali i onaj trenutak kada u životu zastanemo i kažemo – “AHA!”. U prvoj sezoni u Bostonu upoznajemo Dražena Preleca, Nedjeljku Žagar u Hamburgu, Anu-Sunčanu Smith u Erlangenu i Nürnbergu i Ivotkriva svijet znanstvenika, bavi se pojmovima znatiželje, motivacije, suradnje intuicije, naslijeđa i postavlja neka važna pitanja o našoj budućnosti.

Riječ je o seriji koju za Hrvatsku radioteleviziju autorski potpisuju Tamara Babun i Una Radić iz zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly koje su skupa pisale scenarij, režirale i producirale seriju. Kroz četiri epizode serije „AHA!“ putujemo u Boston, Hamburg, Erlangen, Nürnberg i Kopenhagen gdje će nas redom dočekati znanstvenici; Dražen Prelec, Nedjeljka Žagar, Ana-Sunčana Smith te Iva Ridjan Skov. Ivan Đuričić je domaćin serije „AHA!“, znanstvenicima postavlja sva ona pitanja koja bismo im mi kao gledatelji mogli postaviti te nam tako približava područja njihovih djelovanja, ali i upoznaje s gradovima i državama u kojima žive.

„Koliko istine ima?“ naziv je prve epizode u kojoj idemo u Boston gdje nas dočekuje Dražen Prelec. Dražen Prelec istražuje u područjima bihevioralne ekonomije, neuroekonomije i neuroznanosti. Ivan Đuričić će Prelecu postaviti brojna pitanja, a on će, između ostaloga, otkriti zašto ćemo lakše odlučiti nešto kupiti ako plaćamo kreditnom karticom nego gotovinom, ispričat će kako odluke donose ptice i koliko smo im slični, zašto je u životu važno postavljati velike ciljeve iako možda do njih nikada nećemo doći te predstaviti teoriju o izdvajanju najtočnijeg odgovora iz mišljenja mase. Prelec je profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT), suosnivač je Laboratorija za bihevioralna istraživanja na MIT-u te je sa suprugom Danicom Mijović-Prelec suosnivač i su direktor Sloan laboratorija za neuroekonomiju na MIT-u. Ujedno je i znanstvenik čiji je članak 2017. završio na naslovnici prestižnog znanstvenog časopisa „Nature“. Upoznat će nas sa svojim životom u SAD-u, predstaviti i približiti Boston i objasniti koliko je taj grad utjecao na njega osobno i razvoj njegove karijere svjetski prepoznatog znanstvenika.

Ivan Đuričić kao narator, odnosno domaćin serije, kažu autorice, bio je logičan odabir jer je po prirodi znatiželjan i ima interes prema znanosti, ali dovoljno o njoj ne zna da ju može istraživati iz potpuno otvorene pozicije.

“Zaista sam jako znatiželjan i mnoge teme me vrlo lako zaintrigiraju i potiču da saznam više. Isto tako, a možda i upravo zbog toga, jako volim putovati i upoznavati nova mjesta i ljude. U tom smislu rad na seriji “AHA!” je na idealan način provocirao i hranio moju znatiželju. Svaka nova epizoda bila je putovanje, ne samo u novi grad, već i u jedan dio ljudskog i znanstvenog djelovanja koji do sad nisam poznavao. Ljudi koji su ostvarili međunarodne karijere u pravilu imaju vrlo široke životne interese i s takvim ljudima je beskrajno zanimljivo razgovarati o raznim temama. Ova serija je i zamišljena kao skup takvih razgovora tako da vjerujem da će gledateljima biti uzbudljivo iz udobnosti svog doma prošetati nekim drugim gradom uz jedno novo zanimljivo poznanstvo”, rekao je Ivan Đuričić.

Prvu epizodu nove znanstveno-putopisne serije „AHA!“ pogledajte od ponedjeljka 27. ožujka u 20.15 sati na Prvom programu (HRT- HTV1).